Държавната "Транспортно строителство и възстановяване" беше избрана да копае Варненското

...
Коментари Харесай

Как ТСВ падна в дълбокото

Държавната "Транспортно строителство и възобновяване " беше определена да копае Варненското пристанище. Тя е профилирана в жп строителство. През нея са минали стотици милиони лв. по неразбираеми критерии.
Реконструкция на жп път, междинен ремонт, настоящо поддържане. Изкопно-насипни работи за нови жп линии, строителство на нови трамвайни и тролейбусни линии. Предимно неща, които се движат по релси, и поддръжката им - по този начин разказва себе си държавната компания " Транспортно строителство и възобновяване " - ТСВ. Или казано по различен метод, някогашните транспортни войски, основани с Княжески декрет № 4 от Фердинанд.

Славните ѝ времена от дълго време са в предишното. В последните години бившето държавно дружество постоянно влиза в ролята на подизпълнител на частни компании, печелещи търгове за стотици милиони. До есента на 2019 година, когато някой някъде взема решение, че това е чудесна компания, през която да минат съвсем 400 млн. лева - 15 пъти повече от последните ѝ годишни доходи.

На ТСВ е поверен огромният план във Варна, който обаче не е за жп линии, а за копаене на плавателен канал.

Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " избира ТСВ като реализатор на плана за удълбочаване на фарватера във Варненското и в Белославското езеро. ТСВ пък трансферира задачата към идващия по веригата - ДЗЗД " Европейски Съюз билд ", зад което прозират връзки с Кирил и Георги Домусчиеви. Финално работата се прави от дълбачки на записаната в Калининград " Гидрострой ".

Така държавното ТСВ, което няколко месеца преди големия контракт от държавно дружество става сдружение, играе по-скоро ролята на пощенска кутия, през която са минали стотици държавни милиони без търг и конкурс. Всичко е под шапката на Министерство на превоза, принципал на Пристанищна инфраструктура и на ТСВ, само че от там не дадоха отговор на въпросите на " Капитал ".
Капитал - брой 33 ТСВ в помощ на всички, изключително на един
Това, естествено, наподобява извънредно доста на схемата в пътното строителство с държавната " Автомагистрали ". Основната разлика хора от строителния отрасъл обясниха с това, че до момента в който " Автомагистрали " не разполага с техника за строителство и единствено се употребява за разпределител на средства към частни компании, ТСВ има машини и бази, нужни за ремонтите на жп линии, и от време на време се употребява от частните компании като подизпълнител по плановете за стотици милиони, които те печелят.

Компанията е с капитал от 54.6 млн. лева, а средносписъчният брой на личния състав е 615 души. От тях управителни експерти - 68 и аналитични и приложни експерти - 55 и 80. Неофициално от строителния отрасъл разясниха, че ТСВ работи на доста ниски цени като подизпълнител, а компанията постоянно е на загуба.

Преди няколко години тя участваше в обединявания по рамковите съглашения на Национална компания " Железопътна инфраструктура " взаимно с " Водстрой 98 ", която преди се свързваше с Делян Пеевски. С рамковите съглашения НКЖИ разпределяше парите, които идват от държавния бюджет, като водач измежду получателите беше точно " Водстрой 98 ", която по това време се ползваше като касичка разпределител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР