Държавната компания оператор на газопреносната мрежа в Румъния - "Трансгаз"

...
Държавната компания оператор на газопреносната мрежа в Румъния - "Трансгаз"
Коментари Харесай

Румъния завърши първата фаза от газопровода БРУА

Държавната компания оператор на газопреносната мрежа в Румъния - "Трансгаз " С.А., е завършила първата фаза от газопровода БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия), оповестява БНР, цитирайки в. "Адевърул ". Този план има за цел да обезпечи достъп до нови източници на газ и да улесни превоза на каспийски газ към пазарите в Централна и Източна Европа. Румънският президент Клаус Йоханис е поздравил компанията за завършването на тази част от газопровода, определяйки го като "най-амбициозния план от сферата на енергетиката ".

Проектът БРУА - Фаза 1, на стойност към 560 млн. евро, планува построяването на водопровод за транспорт на природен газ на територията северната ни съседка. Той ще бъде с обща дължина 550 км и оптимален потенциал 1.5 милиарда куб.м. годишно към България и 4.4 милиарда куб. м годишно към Унгария

"Това е извънредно достижение, което носи и алегоричен заряд, защото бележи на прага на националния празник (1 декември) реализирането на една извънредно значима цел за Румъния ", е отбелязал президентът.

Чрез свързването с газопровода БРУА и посредством идната употреба на ресурсите в Черно море Румъния затвърждава позицията си на енергийния пазар. Това освен ще донесе на Румъния по-добра позиция на енергийния пазар, само че и ще обезпечи "по-високо равнище на предсказуемост и сигурност на доставките " за румънските консуматори.

През първата фаза ще се построява тръба с дължина 479 км от Подишор (в югоизточния окръг Констанца) до Рекаш (в западния окръг Тимиш) и три нови компресорни станции - Юпа, Бибещи и Подишор. Така посредством плана БРУА към този момент ще има двупосочен транспорт на природен газ към България - посредством интерконектора Гюргево-Русе, и към Унгария - посредством интерконектора Хория-Чанадпалота.

Проектът БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия) има за цел да обезпечи достъп до нови източници на газ и да улесни превоза на каспийски газ към пазарите в Централна и Източна Европа.

За Унгария това е алтернатива за диверсификация на енергийните доставки, които за момента са главно от Русия

През ноември 2016-а беше въведена в употреба българо-румънската интерконекторна газова връзка "Русе-Гюргево " с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през река Дунав - главен и авариен газопровод. Максималният потенциал на оборудването е 1.5 милиарда м3/год, което количество се равнява на 50% от потреблението на природен газ у нас.

С построяването на румънския сектор на БРУА се чака да можем да получаваме природен газ и от Румъния към България. А с това се извършва едно от условията на Европейския енергиен съюз за създаване на изчезналата междусистемна съгласуваност на газопреносните системи сред страните. Увеличава се и интеграцията на районния пазар на природен газ в Югоизточна Европа.

Газовата връзка България-Румъния ще способства за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се подсигуряват непрекъснати и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните консуматори в България и Румъния, което пък неизбежно способства за икономическия разцвет на двете страни

БРУА получава финансова поддръжка от Европейски Съюз посредством така наречен Механизъм за планове от общ интерес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР