Държавната агенция за метрологичен и технически надзор провежда националната кампания

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор провежда националната кампания
Коментари Харесай

За какво да внимават родителите при закупуване на играчки за празниците?

Държавната организация за метрологичен и механически контрол организира националната акция " Безопасна Коледа ”. Тя ще продължи до 20 декемри.

" За 12 -та поредна година правим инспекция на атрактивни артикули за коледните и новогодишните празници. Те обхващат детски електрически играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически произведения. Вниманието е ориентирано към определяне съществуване на маркировка, директива за приложимост, предупредителни надписи и текстове, както и изтъкване на производител и вносител. Проверките се правят на територията на цялата страна ", изясни пред БНР Мирослав Йотов, шеф на Главна дирекция " Надзор на пазара “ в Държавна организация за метрологичен и механически контрол. 

През предходната година са тествани над 500 обекта и са установени несъотвествия в над 190 от тях, уточни той в предаването " Преди всички ". 

Йотов обясни какви проблеми може да зародят при използването на светлинни гирлянди.

" Има изискване за дължината на кабела - да е не по-малко от 1.50 от щепсела до първата лампа, както  и за изолацията. Неспазването на условието за дължината може да сътвори заплаха. При тези гирлянди е възможно да се откъсне кабелът и да останат проводници, които са включени в контакта ". 

Експертът предизвести и за опаснотите при потреблението на пиротехнически средства.

" При закупуването на пиратки би трябвало да се следи да има необходимата маркировка, която показва, че продукта дава отговор на европейските правила за сигурност. Потребителите да четат инструкциите. Пиратките в никакъв случай не се употребяват, като ги държите в ръка. Оставят се на земята и се укперват. Запалва се фитила и се отдалечава на безвредно място ".

Той посъветва потребителите да не употребяват пиротехнически средства, когато са използвали алкохол, както и да се съблюдават възрастовите ограничавания. Обясни още, че е добре да не се купуват от нерегламенитирани места, които не издават касови бележки. 

Мирослав Йотов обясни защо би трябвало да внимават родителите при закупуване на играчки.

" За поредна година обръщаме внимание на електрическите играчки. Там имаме едно основно условие – да има сложен достъп до батерията, с цел да не я погълне дребното дете. Трябва да се наблюдава маркировката за името на производителя и вносителя, както и инструкциите за приложимост. Да се обърне внимание на възрастовата граница. Необходимо е да се следи и за външни притеснителни белези при играчките, като режещи ръбове и останки от пластмаса при оформяне в калъпите. Задължително е да има наставнически надзор при потребление на играчката ".

Когато продуктите не подхождат на европейските условия за сигурност, те се изтеглят и унищожават, уточни Йотов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР