Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Топ тенор и баритон в Травиата в Бургас

Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Събития в обекта:Снежанка и седемте джуджета13:30/12.02.2018Виж всички 6 събития в Държавна опера БургасМихаил Михайлов, който бургаската оперна аудитория видя предходната седмица като херцогът на Мантуа в " Риголето ", ще излезе още веднъж в режисура на Държавна опера - Бургас на 16-и февруари. В петък гласовитият тенор ще влезе в ролята на Алфред Жермон, обичаният на Виолета Валери в " Травиата ". Оперните почитатели го познават от последното издание на състезанието " Опералия ", проведен от Пласидо Доминго, където Михайлов доближи съвсем до финала. Носител е и на Гран При от XIX Международен конкурс " Романсиада " в Москва. Има участия в Лондон с Кралския филхармоничен оркестър, както и с филхармонията на Осака в Япония.

На сцената Михаил Михайлов ще бъде сътрудник на Мария Цветкова - Маджарова. Сопраното е познато на българската оперна аудитория най-много като реализатор на основната роля в операта " Катерина Измайлова " на Шостакович. За ролята на Катерина Мария Цветкова - Маджарова печели " Кристална лира " за 2015 година и е номинирана за влиятелните годишни награди на немското списание " Опернвелт ".

Освен тях на сцената излиза и Марян Йованоски, солист на Македонската опера и балет - Скопие и на Държавна опера - Бургас. Баритонът, прочут с участията си в цяла Европа, ще бъде на сцената Жорж Жермон, непреклонният татко на обичания на виолета Алфред.

Постановката е към този момент позната на бургаската аудитория, само че ползата към нея към момента не е загаснал. Трагичната история на куртизанката Виолета, основана по творбата на Александър Дюма - наследник " Дамата с камелиите ", впечатлява както с трагичното си деяние, по този начин и с обилните си подиуми, в които на сцената се лее шампанско и се възхвалява любовта към живота. Един от атрактивните детайли на спектакъла в Бургас е сценографията, дело на световноизвестния художник Каталин Арборе. Акцентирането върху подробност от декора, трансформирайки го в основна атракция в действието и даже част от него, е отличителна линия в работата на румънския актьор. Многобройните огледала, отразяващи блясъка на баловете на сцената, както и предсмъртните писма - камелии на Виолета, разхвърляни към смъртното й ложе, са знакови за бургаската режисура.

Либретото на операта на Верди " Травиата " е по романа на Александър Дюма - наследник " Дамата с камелиите ". Дюма-син в никакъв случай не крие, че самичък той е първообраз на влюбения в безпътна жена млад мъж, която умира прекомерно млада. Въпреки всичко той споделя, че това не е автобиографичен разказ, а единствено опит да бъде показан моралът и предразсъдъците на част от тогавашното общество. Джузепе Верди се заема с написването на опера по романа, която му лишава по-малко от два месеца за главната част от музиката. Сам Дюма - наследник споделя, че композиторът е обезсмъртил творбата му.

В музикалната творба са изменени имената на героите от романа. Красивата куртизанка Виолета Валери се завръща блестящо в обществото след дълго боледуване от туберкулоза. Младият Алфред Жермон откровено се влюбва във Виолета. Двамата заживяват дружно, само че бащата на младежа пробва да ги раздели, тъй като скандалната връзка на сина му ще попречи на бъдещия брак на сестрата на Алфред. Виолета взема решение да напусне обичания си. Нещастният влюбен млад мъж се среща с дамата на живота си по време на бал, където тя е съпроводена от собствен някогашен любовник - барон Дюфол. Алфред унижава обичаната си, за което е укорен от личния си татко. След абсурда здравето на Виолета внезапно се утежнява. В края на живота си Виолета получава писмо от Жорж Жермон, бащата на Алфред, от което научава, че обичаният й към този момент знае същинската причина за раздялата с нея. Не след дълго Алфред идва, с цел да желае амнистия от нея. Тя умира в прегръдките му.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР