Държавите от Г-7 ще предложат гаранции за сигурността на Украйна

...
Държавите от Г-7 ще предложат гаранции за сигурността на Украйна
Коментари Харесай

Г-7 предлага гаранции за Украйна. Зеленски ги приветства, но каза, че не заместват членство в НАТО

Държавите от Г-7 ще предложат гаранции за сигурността на Украйна и съдействие със страната в региона на защитата. Това стана ясно в сряда по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Украинският президент Володимир Зеленски приветства предложенията, само че сподели, че най-хубавата гаранция е бъдещото участие на страната му в НАТО.

Страните от Г-7 оповестиха рамката за съдействие с Украйна на фона на отхвърли на страните от НАТО покана към Украйна да се причисли към Алианса след войната или да дефинират период за отправяне на покана.

Групата Г-7 включва стопански най-големи страни – Англия, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция, Япония.

Премиерът на Англия Риши Сунак заяви в сряда, че рамката планува всяка страна от Г-7 да подписа двустранно съглашение с Украйна и да ѝ помогне да укрепи армията си в дълготраен проект.

Сделката ще обезпечи повече военно съоръжение за Украйна, ще усили и форсира шерването на разследваща информация, ще ускори поддръжката за отбрана от хакерски атаки, ще разшири стратегиите за образование и военни учения и ще развие индустриалната база на Украйна.

Рамката за съдействие сред Украйна и страните от Г-7 ще разреши и дълготрайни двустранни съглашения, които да съдържат гаранции за сигурността на Киев.

“Подкрепата за напредъка по пътя към участие в НАТО, съчетана с публични, многостранни и двустранни съглашения и голямата поддръжка на членовете на НАТО ще изпрати мощен сигнал до [руския президент Владимир] Путин и ще върне мира в Европа ”, сподели Риши Сунак.

“Нашата поддръжка ще продължи дълго в бъдещето ”, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън . “Ние ще помогнем на Украйна да построи мощна и способна защита. ”

Украинският президент Володимир Зеленски приветства уговорката на страните от Г-7 за гаранции за сигурността на Украйна и дълготрайно съдействие в защитата.

“Украинската делегация се връща у дома сериозна победа за сигурността на Украйна, за нашата страна, за нашия народ, за нашите деца ”, сподели Зеленски.

Той обаче добави, че “най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО ”.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна не получи покана за участие в НАТО, нито ангажимент за период, в който това да стане.

Във вторник стана ясно, че страните от НАТО покана за участие в бъдеще, когато всички страни от Алианса са съгласни и когато страната извърши изискванията, без да се показва какви са те. Държавите обаче не одобриха съответен период, в който да бъде отправена поканата, за какъвто призоваваше Киев.

Русия реагира на постигнатата сделка сред Украйна и страните от Г-7 като сподели, че тя е “грешка ”.

“Смятаме това за извънредно погрешно преценено и евентуално доста рисково ”, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков . “Осигурявайки гаранции за сигурност на Украйна, те нарушават сигурността на Русия ”, добави той.

Русия стартира непровокирана военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година Оттогава на територията на Украйна се води пълномащабна война. Над 6 милиона украинци са принудени да изоставен домовете си, а хиляди цивилни са убити.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР