Държавите-членки на Евросъюза са постигнали съгласие по спешния план, целящ

...
Държавите-членки на Евросъюза са постигнали съгласие по спешния план, целящ
Коментари Харесай

Европа шикалкави за проблема с газа, яростна намеса на Зеленски

Държавите-членки на Евросъюза са постигнали единодушие по незабавния проект, целящ да се понижи въздействието на евентуално цялостно прекъсване на доставките на съветски природен газ за Европа, съобщи ДПА, като се базира на дипломати.

Планът планува непринудено понижаване с 15% на потреблението на природен газ в страните членки от 1 август 2022 година до 31 март следващата година.

В допълнение ще бъде основан механизъм, който ще задейства паника на територията на целия Европейски Съюз при положение на огромен дефицит и който ще вкара обвързващи цели за икономисване.

Съгласието е реализирано по документ, чиито разпореди били доста смекчени спрямо първи план на текста на Европейската комисия. В смекчената версия на документа имало разнообразни клаузи за освобождение от използването на разпоредбите, а прагът за въвеждане на обвързващи цели за икономисване също бил повишен.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани Европа да отговори на газовата война, водена от Русия, като ускори глобите против Москва.



" Днес ние чухме нови закани по отношение на газа да се насочат към Европа. Въпреки отстъпката, касаеща турбината за " Северен поток 1 ", Русия няма да възобнови доставките на газ за европейските страни, както тя е задължена по контракт ", съобщи Зеленски.

" Това е една открита газова война, която Русия води против единна Европа. На руснаците не им пука какво ще стане с хората, за метода, по който те ще страдат - от апетит поради блокадата на пристанищата, от мраз през зимата, или от беднотия, или от окупация. Това са единствено разнообразни форми на терора ", сподели украинският президент.

" Ето за какво вие би трябвало да отговорите на това. Не мислете за метода, по който да върнете турбината, а засилете глобите ", предложи той.

Зеленски визираше известието на " Газпром " за ново фрапантно понижаване на газовите доставки за Европа. Русия на два пъти към този момент понижи размерите на доставките през юни, като съобщи, че " Северен поток 1 " не може да действа обикновено без турбина, която беше на ремонт в Канада и не можеше да бъде върната на Русия поради наложените й наказания от западните страни. След това Германия и Канада се схванаха за връщане на оборудването в Русия, само че турбината към момента не е доставена, напомня Франс прес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР