Държавен преврат в Перу! Президентът Педро Кастильо разпореди разпускането на

...
Държавен преврат в Перу! Президентът Педро Кастильо разпореди разпускането на
Коментари Харесай

Страшна драма в Перу! Държавата се тресе

Държавен прелом в Перу! Президентът Педро Кастильо разпореди разпускането на Народното събрание. Това стана няколко часа преди Народното събрание да се събере, с цел да гласоподава отстраняването му от президентския пост, съобщи Българска телеграфна агенция.

В послание към нацията, произнесено от президентския замък, президентът, който е представител на левицата, разгласи, че разпуска Конгреса и основава държавно управление с изключителни пълномощия.
-->
По думите му задачата е организирането в най-кратки периоди на избори за нов Конгрес, който да има конституционни пълномощия, с цел да изготви нова конституция на страната до девет месеца.

Кастильо сподели, че работи по този начин в отговор на " настояванията на народа ".

До учредяването на новия парламент държавното управление ще работи с държавни постановления, които ще имат силата на закони.

Кастильо разгласи и въвеждането на народен комендантски час.

Той заяви още, че правосъдната система, правосъдната власт, Конституционният съд, прокуратурата и Националният правосъден съвет ще бъдат реорганизирани.

Кастильо прикани всички, които имат противозаконни оръжия да ги предадат на полицията в период до 72 часа.

След декларацията му, Съединени американски щати приканиха Кастильо да промени решението си. Представители на въоръжените сили и го упрекнаха в нарушение на конституцията. А вицепрезидентът Дина Болуарте съобщи, че ставащото е държавен прелом.

Президентът към този момент избегна два опита за импийчмънт, като последният беше през март тази година.

Днес Конгресът, доминиран от десницата, трябваше да дискутира предложение за импийчмънт на Кастильо поради " трайна морална некадърност " да ръководи страната.

Опозицията го укорява в присъединяване в хипотетична корупционна спекулация и в държавна измяна в интерес на прилежаща Боливия.

Конгресът се събра на съвещание, макар президентския указ за разпускането му. Народните представители гласоподаваха за импийчмънт на Кастильо, обявявайки го за морално неспособен да ръководи страната.

Същевременно локалната радиостанция Ере Пе Пе заяви, че президентът и фамилията му са напуснали формалната резиденция на президента. Те са излезли през странична врата на постройката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР