Държавен фонд Земеделие временно спира да проверява достоверността на декларациите

...
Държавен фонд Земеделие временно спира да проверява достоверността на декларациите
Коментари Харесай

Спират проверките за земеделски субсидии в зоните с чума по свинете

Държавен фонд " Земеделие " краткотрайно стопира да ревизира достоверността на декларациите за разпределяне на аграрни дотации в областите с чума по свинете, заяви Българска национална телевизия.

Проверките на място във всички животновъдни стопанства, които се намират в 3-километровата защитна зона на болестта са прекратени със заповед на изпълнителния шеф на фонда Васил Грудев.

Извън защитната зона се не разрешават още инспекциите във всички стопанства, в които се отглеждат прасета, попадащи в обсега на областите с оповестени огнища на африканска чума.

А в областите Разград и Русе прекъсва осъществяването на инспекциите на повърхност, свързани с схемите и ограниченията от директните заплащания.

Забраните са част от ограниченията за предварителна защита против разпространението на заболяването.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че са негативни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Преди това пък земеделският министър Десислава Танева разгласи, че стартира умъртвяване на прасетата в домашните стопанства. По думите й битката с чумата ще продължи и през идващите две години.

На 25 юли Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че България може да изгуби свиневъдството си.

Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР