Държавата вече ще финансира безлимитно онкоболни жени до 35 години,

...
Държавата вече ще финансира безлимитно онкоболни жени до 35 години,
Коментари Харесай

Държавата ще финансира онкоболни жени за инвитро процедури

Държавата към този момент ще финансира безлимитно онкоболни дами до 35 години, които желаят да замразят свои яйцеклетки за инвитро процедури , стана ясно по време на брифинг в Министерството на здравеопазването. За задачата ще има смяна на правилника на Центъра за асистирана репродукция.
Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване дами в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките, посочи зам.-министърът на опазването на здравето Мирослав Ненков.
Жени, чиито яйчници не могат да бъдат подтиквани, ще имат право на 4 пункции за извличане на яйцеклетки . Освен това се понижават периодите за приемане на заповедите за утвърждение. Чакането към този момент ще е най-вече до 3 месеца.
Данните за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, където се вършат инвитро процедури, ще бъдат оповестени на електронната страница на Центъра за асистирана репродукция.
Дава се опция на двойки, при които единият сътрудник има генетично заболяване или хромозомна разновидност, да получат късмет за крепко дете посредством инвитро процедури.
„ Досега ние безусловно намирахме средства да решаваме този общоприет публичен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме схващане от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми “, стана ясно от думите на ръководителя на фондация „ Искам бебе “ Мария Янева.
От фондацията показаха свои оферти до Министерството на здравеопазването: да се поеме финансирането на заледяване на яйцеклетки на онкоболни дами, на които следва химеотерапия , за опазване на фертилитета им. Също по този начин - експертите да могат да ползват по 3 инвитро опита на натурален цикъл вместо 1 подтикван. От фондацията " Искам бебе " желаят и наложителното наличие на икономист в комисията по процедурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР