Държавата вдига двойно бюджета за борба с градушките с отчисления

...
Държавата вдига двойно бюджета за борба с градушките с отчисления
Коментари Харесай

Плащаш „Автокаско“ - парите отиват за борба с градушките

Държавата подвига двойно бюджета за битка с градушките с отчисления от застраховки.

Още един противоречив законопроект, който постанова нови тежести върху бизнеса и жителите, е на път да влезе в Народното събрание. "До края на тази сесия в Народното събрание ще бъде импортиран планът на закон за предварителна защита от неподходящи климатични събития в земеделието ", съобщи неотдавна министърът на земеделието Румен Порожанов. Той е твърдо решен да направи това, макар рецензиите на застрахователните компании по новите разпореждания, отправени по време на публичното им разискване, написа в. „ Сега “.

С новия закон страната има намерение да сътвори държавно дружество, което ще ръководи специфичен фонд за финансиране на дейностите по битка с градушките. Фондът ще се цялостни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които сега страната отделя, плюс наложителни вноски от земеделските стопани - по 0.50 лева на декар. Освен това застрахователните компании ще бъдат задължени със самобитен нов данък - те ще превеждат 0.8% от премийния доход по Автокаско и имуществените застраховки против пожар, наводнения и обири.

Намеренията са по този начин от следващата година да се вдигнат двойно средствата за битка с градушките - от сегашните 13.7 млн. лева, които се обезпечават от бюджета, на 28 млн. лева От тях 6 млн. лева би трябвало да бъдат обезпечени от застрахователните компании. Те от своя страна незабавно пресметнаха, че това ще докара до повишаване с към 5% на едни от най-масовите застраховки - каско и имуществените.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) оповестиха ограниченията в проектозакона за неефективни, обществено несправедливи и антипазарни. Според сектора добросъвестните консуматори, които нямат нищо общо с агросектора, ще би трябвало да заплащат по-високи награди, с цел да обезпечават мероприятия по отбрана на посевите на земеделските стопани, в това число и тези, които не са застраховани. В същото време сходен модел демотивира земеделците да застраховат реколтата си против естествени бедствия, което е естествената процедура в развитите страни. "От нашия опит досега е известно, че крупните аграрни производители не застраховат земеделските култури поради дребната възможност цялата повърхност да бъде повредена от естествени бедствия и надлежно да претърпят огромни загуби. Така на процедура застрахователите и застрахованите лица ще финансират предварителна защита за огромни аграрни производители, които кардинално не подписват застраховки ", показват от АБЗ.

И досега създателите на законопроекта от агроминистерството не са потърсили застрахователните компании за диалози, нито са взели поради техните възражения. От претекстовете на създателите излиза наяве, че от наложителната вноска на земеделските стопани в новия фонд за битка с градушките се чака годишно да влизат 13.5 млн. лева Такава вноска ще се събира единствено от аграрни стопани, които обработват земя и трайни насаждения, декларирани за подкрепяне по схемата за единно заплащане на повърхност, които по данни от 2016 година са 61 473.

С новите ограничения аграрното министерство се слага за цел да отбрани от градушки съвсем 100% от обработваемите площи. Сегашната система покрива 17.3 млн. дка от територията на страната, от които 10.6 млн. дка са обработваеми земи, трайни насаждения и смесени площи. Целта е отбраната да обхване 90 млн. дка, от които 36.6 млн. дка обработваната земя. Това ще стане с по-голям брой ракетни площадки и потребление на профилирани самолети против градоносните облаци там, където няма площадки.

Според агроминистерството точно за това се постанова и присъединяване на застрахователните компании в системата за противоградова отбрана. Покриването на цялата територия на страната, включваща и самолетен прийом, подсигурява предварителна защита против градушки и върху обитаемоте места, което ще намали значително риска от провали от градушки, а оттова и размера на изплащаните от застрахователни компании компенсации, показват от земеделското министерство. Към законопроекта обаче липсва оценка по какъв начин новите разпореждания ще се отразят на застрахователния пазар - нито като спестени разноски от вреди от градушка в урбанизираните територии, нито като спомагателни механически запаси, които би трябвало да създадат застрахователите поради новите отчисления.

Застрахователните компании напомнят, че с предходния министър на земеделието Десислава Танева, също от ГЕРБ, към този момент е бил контрактуван модел, допустим и обективен за всички страни. Той планува въвеждане на наложителна застраховка на дотираните площи от страна на стопаните, като от нея застрахователите заделят в специфичен пул избран % за предварителна защита на градушки.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР