Държавата отпуска 419 327 906 лева за изграждане на пътища

...
Държавата отпуска 419 327 906 лева за изграждане на пътища
Коментари Харесай

Над 419 млн. лева, събрани от тол такси, отиват за пътища в Северозападна България

Държавата отпуска 419 327 906 лв. за създаване на пътища в Северозападна България . Регионалният министър Петя Аврамова се надява, че строителството на скоростния път Мездра - Ботевград да стартира до края на тази година. Стойността на лот 1 е близо 133 млн. лв., а на лот 2 - близо 223 млн. лв. без Данък добавена стойност. Вече са определени изпълнителите на плана и те ще получат парите си след изцяло довеждане докрай и приемане на обекта. Този вид финансиране се употребява за първи път при сходен вид строителство, а упованията са да има дисциплиниращ резултат.

"Със удовлетворение желая да оповестя за едно ново решение през днешния ден с разпореждане на Министерски съвет, с което се даде зелена светлина за реализацията на скоростен път от Мездра до Ботевград. Максималният размер на уговорките, които Агенция "Пътна инфраструктура " може да поеме за подписване на контракти с изпълнителите, е до 419 327 906 лв. ", разгласи Аврамова на брифинг след постоянното съвещание на държавното управление.

Аврамова подсети, че този сектор е част от пътя Видин - Ботевград, който е претрупан поради трафика при Дунав мост при Видин. По скоростния път Мездра - Ботевград ще бъдат построени кръгови кръстовища, ще има и площадки за отдих. Предстои да бъдат построени кръгови кръстовища при Мездра, Германци, Ребърково и Ботевград. Трафикът ще бъде изнесен отвън обитаемоте места като мярка против шума и замърсяването, тъй че обходите ще бъдат построени при Люти дол и Пчелица, като при Люти дол ще има и две тунелни уреди.

Строителството ще се финансира с приходите от продажбата на тол такси и винетки . Тол таксите обаче още не са избрани. Аврамова посочи, че следва съвещание на консултативния съвет към министерството и по-късно ще бъде оповестена цената. Според процедурата, избраната такса би трябвало да бъде нотифицирана пред Европейската комисия.

Индикативният период за привършване на строителството на пътя е 2023 година

По данни на Евростат от 2018 година Северозападна България е районът с най-смъртоносни пътища в Европа. Северозападният регион, включващ областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, от дълго време има проблем с пътищата - там няма построена нито една автомагистрала, а огромна част от републиканските и изключително общинските пътища са в отчайващо положение.

През март АПИ разгласи, че близо 7 милиарда лева ще се влагат в пътната инфраструктура на Северна България през идващите години. С цялостното доизграждане на автомагистрала „ Хемус “, на плановете Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще има пътни връзки, с които ще се форсира развиването на Северна България и ще се обезпечи бърза и безвредна пътна връзка сред София, Варна, Русе и Видин.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР