Danke, Deutschland!“ С този поздрав Илон Мъск посрещна от конвейра

...
Danke, Deutschland!“ С този поздрав Илон Мъск посрещна от конвейра
Коментари Харесай

Мъск танцува, БМВ и Фолксваген плачат

" Danke, Deutschland! “ С този привет Илон Мъск посрещна от конвейра първите „ Made in Germany “ коли Tesla. Главният изпълнителен шеф на компанията даже затанцува джига от наслада при откриването на първия си цех за електрически коли в Европа. 

" Щом Мъск танцува, значи всичко е наред ", разясниха наблюдаващи, припомняйки си танца на милиардера по време на откриването на гигафабриката на Тесла в Шанхай през 2020 г. 

Инвестицията в Грюнхайде е за 5 милиарда евро и е най-голямата в немски авто цех в най-новата история, оповестява Ройтерс.

Мъск кацна в Германия още в понеделник.„ Това е страховит ден за завода “, посочи най-богатият човек на планетата, описвайки оборудването като „ следващата стъпка в посоката към стабилно бъдеще “. 

След 2 години битка с бюрокрацията, във вторник производството бе тържествено намерено, а 30 клиенти седнаха зад кормилото на новите си Model Y - изцяло електрически, стилен SUV.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек, който участва на откриването във вторник дружно с канцлера Ола Шолц, сподели, че това е „ специфичен ден за трансформацията на подвижността на Германия “. Като част от напъните за понижаване на зависимостта от съветската сила Хабек сподели, че електрическите коли са отдалечили Германия с една крачка от вноса на бензин.Той прикани за по-бързо включване на Tesla в други инфраструктурни планове, в това число разширение на възобновимите енергийни източници.

Въпреки че Мъск постоянно показваше отчаяние от бюрокрацията, която забави проектите му за Грюнхайде, по немските стандарти фабриката проработи за рекордно малко време.Откриването обаче не мина напълно безпрепятствено, защото като деятели за запазване на околната среда стачкуваха покрай мястото.Сред техните претенции беше апелът за по-добър и безвъзмезден публичен превоз вместо „ още повече коли “, сподели Лу Уинтърс от екологичната група Sand in the Gears.

„ Гигафабриката “ в Грюнхайде в източната немска провинция Бранденбург е първият индустриален обект на Tesla в Европа. Местните хора се надяват, че производството ще помогне на района да стане център за електрически возила. А анализаторите са на мнение, че откриването на завода е „ крайъгълен камък за цифровата промяна на автомобилната промишленост в Германия “. Гигафабриката ще притегли млади експерти от международна класа, които ще пренесат насъбрания на практика опит в университетите. „ По този метод можем да ускорим проучванията за интелигентни мрежови транспортни системи в Германия “, акцентира Шахин Албайрак от Техническия университет в Берлин.

Според проектите на Tesla в своя първи стадий в завода ще работят почти 12 000 чиновници, които ще създават годишно до 500 000 транспортни средства. Това е повече, в сравнение с Volkswagen съумя да продаде в световен мащаб през 2021 година (около 450 000 – бел. ред.). Мъск ще се конкурира и с други обичайни колоси като BMW, Mercedes и Stellantis.

Отделно компанията строи и индустриално оборудване за акумулатори. Плановете са грандиозни, като локалните работен организации приветстват откриването на фабриката. Въпреки това, що се отнася до изискванията на труд, Tesla изостава спрямо други немски работодатели, счита Биргит Дитце, представител на локален профсъюз. " Компания, която се афишира в поддръжка на високи екологични стандарти, би трябвало да се концентрира и върху високи обществени стандарти със надлежно положителни условия на труд ", казва Дитце.

Фокусът на Tesla върху Европа идва във време, когато Старият континент се бори с невероятните енергийни разноски, довели до повишаване на цената на бензина, предиздвикала някои водачи да се замислят за електрическите други възможности.

На Tesla също не е спестена болката от дефицита на основни материали и спиранията на веригата за доставка заарди руската инвазия в Украйна, от която страдат и други производители на коли.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР