Даниела Садикова и Бояна Коцева са основателите и двигателната сила

...
Даниела Садикова и Бояна Коцева са основателите и двигателната сила
Коментари Харесай

ПараКидс: Всяко дете има право на достъп до игри сред приятели, където да подобрява качеството си на живот

Даниела Садикова и Бояна Коцева са създателите и двигателната мощ на ПараКидс и през 2017 година се трансформират в един от спечелилите в ПРОМЯНАТА. Те се посвещават на основаването на благоприятни условия за приспособен спорт за деца със специфични потребности. ПараКидс обезпечат достъп на децата с увреждания и нарушавания в развиването до разнообразни типове спорт. Те имат вяра, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри измежду другари, където да усъвършенства качеството си на живот, да укрепва здравето и самочувствието си.

***

Защо решихте да кандидатствате още веднъж за присъединяване в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

ПРОМЯНАТА е един необикновен формат, който подкрепя развиването на обществените бизнесмени в България, работещи с децата. Първото ни присъединяване през 2016г. и победа в състезанието бяха катализатор в израстването на ParaKids. В програмата на ПРОМЯНАТА натрупахме толкоз потребни, вдъхновяващи и на практика използвани умения и опит, които сполучливо употребяваме и до през днешния ден.

Седем години по-късно, да бъдем селектирани за 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА е чест и самопризнание за нас. Стремежът ни за развиване и постигане до повече деца не е спирал и за момент. И в този момент ще ви разкажем повече.

Успяхте ли да извършите задачите си след първото участив в ПРОМЯНАТА и какви са новите планове и цели, които сте си сложили този път?

В ParaKids се стремим да осигуряваме достъп до спорт за деца със специфични потребности, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Когато се срещнахме с ПРОМЯНАТА работехме с 20 деца, а през днешния ден броят на постоянно спортуващите е близо 250. Децата се включват в целогодишни тренировки по приспособено плуване, водна рехабилитация, приспособени ски, сезонни спортове, спортни лагери и еднодневни събития. Разполагаме с огромен брой профилирана спортна екипировка (колички, ски за седящи, сърфове и др.), която разрешава на деца с двигателни усложнения да се включват в разнородни спортни действия, наедно с всички останали. Към това напълно естествено се разви и общественост, в която са включени родителите, доброволците, сътрудниците и децата, несъмнено. Общност за поддръжка, другарство, взаимопомощ, ентусиазъм, схващане и почитание. Тази добавена стойност, към която не сме се стремили целеустремено, само че не щеш ли е реалност, удостоверява, че сме на прав път.

Работейки главно с деца в София и обитаеми места от общината, виждаме какъв позитивен резултат има върху тяхното физическо, прочувствено и обществено здраве. Следващата стъпка, напряко огромен скок, който желаеме да създадем, е наличен спорт за децата от цяла България. За да реализираме това, сме си сложили цел, която е като торта за рожден ден или 10-ти празник – многопластова. Желаем да споделим нашия опит, както като спортни педагози, по този начин и като обществени бизнесмени с повече треньори от разнообразни обитаеми места, това е първият и главен слой. Но по какъв начин да се включиш в спортни занимания, в случай че нямаш информация за тях? Трудно, нали? Ето за какво идващият слой на нашата торта е „ Карта на достъпността “ - осведомителна платформа с настоящите доспъпни спортни обекти и приспособени спортни действия в страната. Ще осигурим профилирана спортна екипировка на повече места. Не на последно място, посредством персонален образец и образуване на спортни събития на разнообразни места, ще покажем на повече деца и техните фамилии каква е изгодата от спорта за всички.

С какви провокации се сблъскава в България едно дете със специфични потребности, което желае да спортува?

В България децата със специфични потребности и техните фамилии се сблъскват с не едно предизивкателство в всекидневието. Децата с двигателни усложнения и тези, които употребяват инвалидни колички, са мощно наранени от достъпността на околната среда. Достъпен превоз, досегаемост на учебната среда, досегаемост до спортни уреди и така нататък А децата с ментални усложнения постоянно остават неразбрани, надлежно изолирани и даже отхвърлени. Само тъй като споделят по друг метод. Освен чисто физическата страна на нещата, от време на време предизвикателство е и достъпът до информация и отговори на въпроси като: Какви спортове за деца със специфични потребности има, къде се случват, кой води заниманията, има ли смисъл, кой може да показа персонален опит и други

Възможно ли е да има приспособени площадки, уреди и екипировки в някои учебни заведения в страната и какви са вероятните спънки пред това?

Всичко е допустимо! Живеем във времена на софтуерен прогрес и глобализация. Решения за досегаемост на околната среда, в съответния случай на приспособени площадки, уреди и екипировка в учебните заведения, има доста, както стационарни, по този начин и преносими. Необходимо изискване за триумф, без което всеки план е жертван, е визията за създаване на налична среда. За да е сполучлива визията, тя би трябвало да е съобразена с потребностите и съответно да дава отговор на тях, да е направена с внимание към детайла и емпатия. Разбира се, всичко това е обвързвано с финансови средства, с които не постоянно разполагат учебните заведения. Това ограничаване може да се преодолее с помощта на дарителски стратегии или други сходни, само че тук към този момент се намесва човешкият фактор и самото предпочитание за надграждане и облагородяване на заобикалящата ни среда и реалност.

Има ли някоя история на дете, на което сте помогнали, която ви е трогнала най-вече?

За последните седем години имаме доста истории и е мъчно да кажем коя ни е трогнала най-вече. Всички трогват. Но в този момент ще споделим с вас едно прекарване в планината, а героите не са един и двама. На последния зимен приспособен ски лагер участваха деца, които употребяват инвалидни колички в всекидневието си и техните фамилии. Благодарение на профилираната екипировка, с която разполагаме, тези деца обиколиха пистите в цялата планина и видяха невероятните гледки, които разкрива Пирин. Приклкючението се развива в Банско. Първите дни страстта е толкоз огромна за децата, че им би трябвало време за осмисляне. Ние сме в планината, возим се на седалкови лифтове, спускаме се по пистите дружно с другите скиори, следим Световна купа по сноуборд онлайн, сътворяваме нови другари, разпознаваме върховете, за които сме учили в учебниците, виждаме част от България като на длан. И по този начин героите са Валери, доброволецът Калоян и баща Симо. Децата, смаяни от прекарването на ските, не стопират да приказват за него. Желаят още от същото, да се усещат свободни и да покоряват върхове. Родителите, несъмнено, изпитват известно терзание по отношение на целият развой. Когато Валери се връща при майка си след следващото вълнуващо втурване, тя се втурва загрижено да ревизира по какъв начин е той и дали всичко е наред, до момента в който той приказва със своя инструктор Калоян. Тогава Валери се обръща към нея и споделя „ Мамо, виждаш ли, че има и положителни хора! “. Ние подминаваме този коментар, само че Калоян не. Инструкторът споделя след това, че се разплакал при тези думи. От смесени усеща - примес от наслада, само че и от оскърбление, че обществото ни има още какво да учи, с цел да поддържа задоволително децата със специфични потребности. В него към този момент тече смяната и желанието за по-добро.

Сълзите не стопират до тук. Татко Симо се грижи за фамилията си с огромна обич, само че строго, преценяващо и даже недоверчиво се отнася към околния свят и постоянно е сериозен. В края на нашият приспособен зимен лагер, по време на който той за пръв път имаше опцията да кара ски с двете си деца, освен с едното, нещо в него също се промени. Непредвидено и напълно откровено той се разплака. Сълзи от благополучие, които даже най-сериозният човек не може и не желае да сдържа. С усмивка и отражения по бузите баща Симо показа, че зимите от тук нататък няма да са мразовитият сезон, през който единствено се борят с кишата и преспите и главно си седят у дома. Зимите ще са време за завършения в планината дружно с цялото семейство, до момента в който инвалидната количка на Дани е паркирана на топло. Това е спортът! Учи ни на нови умения, основава другарства, трансформира ориси, сплотява, оздравява телата и душите, дава еднакъв старт. А, децата. Децата са герои, които заслужават почитание, схващане и поддръжка, и те сами ще ни покажат на какво са способни.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

Ние сме запалянковци с доста позитивен заряд и откровена потребност да подобряваме средата към нас. Екипът на ПРОМЯНАТА ни оказа помощ да структурираме тази сила и да я разпределяме целеустремено, с цел да реализираме сполучливо резултати. Те замениха думата „ проблем “ в нашия речник с думата „ опция “, което ни оказа помощ да се приспособяваме по-лесно към провокациите по пътя към триумфа. ПРОМЯНАТА не е каква да е обществена корпоративна отговорност или единствено конкурс. Тя е общественост на обществени бизнесмени, вдъхновители и визионери. Чрез нея се обогатиха нашите приятелтсва и партньорства. ПРОМЯНАТА е неизчерпаема и постоянно има какво ново да научим, с помощта на нея. Ето за какво тя не е серпантина да трансформира нашия живот.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-добро и несъмнено бъдеще. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 обществени бизнесмени и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развиването на благотворителността и новаторския си метод, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 влиятелни награди.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР