Данаил Кирилов е новият правосъден министър. Името стана ясно 13

...
Данаил Кирилов е новият правосъден министър. Името стана ясно 13
Коментари Харесай

Данаил Кирилов е новият правосъден министър

Данаил Кирилов е новият правосъден министър. Името стана ясно 13 дни откакто Цецка Цачева подаде оставка поради абсурда с жилището от „ Артекс”. Още на следващия ден депутатите ще гласоподават за новата рокада в кабинета " Борисов " 3.

Номинацията на Кирилов не е изненада, а от две години той е в основата на политиката на ГЕРБ в областта на законодателството.

Сега Кирилов е ръководител на правната комисия в Народното събрание. Очаква се постът да бъде ангажиран от Десислава Атанасова.

Кирилов е правист по обучение, бил е два мандата народен представител от ГЕРБ, както и регионален шеф на София. Преди години той беше общински консултант от Българска социалистическа партия, като напусна поста, тъй като беше несъгласен с политиката на столетницата.

Близо две седмици след оставката на Цачева, министър председателят разгласи нейният правоприемник и му сложи първата задача.

„ Първата задача, която му слагам, има една грама в Европейска комисия, че и общинските съветници би трябвало да бъдат включени в антикорупционния закон”, съобщи министър председателят Борисов.
Борисов предложи Данаил Кирилов за правосъден министър Премиерът изиска да има идентичен критерий и за представителите на правосъдната власт
Общинските съветници и парцелите им бяха изключени от обсега на закона точно по самодейност на Данаил Кирилов и сътрудника му от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Самият Кирилов заема поста откакто партията му мина през няколко знакови оставки – като Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

„ Аз не бих желал да разясня въпросите, свързани със кавги, би следвало да разясняваме съответни обстоятелства и условия, не бих желал да разясня правни проблеми, не съм социолог”, сподели Данаил Кирилов.

Противоречиви реакциите в Народното събрание.

„ Мисля, че ще е добър министър. Когато се постанова работи по 24 часа и не се отхвърля, а дали ще бъде определен е различен въпрос, нали така”, съобщи Юлиян Ангелов.

„ Авансово не можем да кажем дали някой е добър или неприятен министър, най-вероятно ще подкрепим тази кандидатура”, сподели Веселин Марешки.

Опозицията изрази твърдо отрицателното си мнение.

„ Премиерът е в правото си да каже кой ще е идващият министър, който ще уволни или ще си подаде оставката. За работата си в Народното събрание с всеки законопроект създаваше проблеми, нека в министерството не е така”, разяснява Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

„ Аз не мога да се сетя за законодателен скандал последните две години, а такива имаше доста, в който Кирилов да не е забъркан лично”, сподели Крум Зарков.

Сред противоречивите тематики, в които Кирилов е бил вносител и участник, е да вземем за пример абсурдът с преференциите за гласоподаване. ГЕРБ първо ги подвигнаха неведнъж, а след публично неодобрение ги върнаха на старите равнища. Скандални се оказаха и измененията, с които първо бяха опростени задълженията на мюфтийството, а след това – единствено разсрочени.

Днес, като се изключи че разгласи новия си министър, ГЕРБ подписа и предизборно съглашение за поддръжка с „ Обединените земеделци”. Това партньорство ще продължи и на локалния избор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР