Данъчната администрация провежда финансова ревизия на Българската православна църква, за

...
Данъчната администрация провежда финансова ревизия на Българската православна църква, за
Коментари Харесай

БПЦ се възмути от ревизия на НАП заради неплатен корпоративен данък

Данъчната администрация организира финансова проверка на Българската православна черква, с цел да се обясни размерът на неплатен корпоративен налог.

Синодът обаче вижда в тази мярка опит за " надзор върху обособените религиозни институции ", като твърди, че данъчната инспекция съставлява " неприемлива и противоконституционна интервенция " във вътрешната ѝ организация.

Това оповестява " Капитал " като цитира писмо, подписано от секретаря на Синода свещеник Герасим.

За желанията на Национална агенция за приходите се разбра импровизирано още в края на 2023 година, когато митрополитите (в отсъствието на патриарх Неофит) организираха поредност от политически срещи - както с президента Румен Радев, по този начин и с Делян Пеевски и с ръководителя на Комисията по финанси в Народно събрание Йордан Цонев.

" Опитът от съвсем двайсетгодишния ерес в България потвърждава, че всяка интервенция на страната във вътрешните каузи на Църквата води до тежки последици както за Църквата, по този начин и за самата страна. Историческият опит демонстрира също по този начин, че постоянно когато страната се е опитвала да упражни надзор върху активността на Църквата или да моделира вътрешно-църковния живот по своите всемирски критерии, това е завършвало с крах ", се споделя в позицията на Синода до Национална агенция за приходите.

Въпреки че БПЦ ръководи доста парцели в цялата страна, а храмовете и манастирите правят продажби, Светият Синод твърди, че тези доходи не представлявали стопанска активност и не може да се таксуват с налог " облага ".

БПЦ получава внушителна държавна дотация, с цел да може да извършва функционалностите си, наред със личните си доходи.

Размерът на издръжката се дефинира всяка година през държавния бюджет, като след 2019 година беше въведно категорично предписание огромните вероизповедания да получават по не по-малко от 10 лева за всеки самоопределил се набожен.

Така в Бюджет 2024 дотацията за Българската православна черква е 36 милиона лв.. Това не са единствените средства, които БПЦ получава от страната. В предизборната 2020 година кабинетът на ГЕРБ беше отпуснал над 11 млн. лева за поправки и строителство на храмове, манастири и уреди - в допълнение над тогава заложената дотация от 26 млн. лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР