Дамите в България по-трудно правят кариера и са по-слабо оценени.

...
Дамите в България по-трудно правят кариера и са по-слабо оценени.
Коментари Харесай

Жените правят кариера по-трудно и се реализират по-бавно, какво трябва да се промени

Дамите в България по-трудно вършат кариера и са по-слабо оценени. Резултатите от национално изследване на Съюза на дамите в бизнеса, показано от Евелина Славкова от организация „ Тренд “, демонстрират, че болшинството българи са съгласни, че мъжете в страната се осъществят по-лесно на високи позиции спрямо дамите (64% от всички анкетирани) и че дамите са по-слабо оценени по отношение на мъжете (54% от запитаните).

Също по този начин половината от българите считат, че като цяло дамите вършат кариера по-трудно.

И това е напълно разбираемо, поради обстоятелството, че представителките на нежния пол се грижат за децата и дома. Въпреки че 65% от интервюираните са споделили, че в България домакинските отговорности са разграничени по равно сред мъжете и дамите.



Когато една жена стане майка, тя е изправена пред голям проблем - оставането ѝ у дома да се грижи за детето, до момента в който то тръгне на ясла и детска градина, действително ѝ коства отдалечаване от проблемите на компанията, в която работи. Тя действително " изостава ", по отношение на сътрудниците си, тъй като през тази година или години, в които е в майчинство, компанията продължава да се движи напред, вършат се планове, промени, които по-късно тази жена би трябвало да " наваксва ". Тя обаче към този момент има спомагателен ангажимент, който постанова и чести отсъствия - детето се разболява, има карантини, ваканции. Т.е тя би трябвало по едно и също време да е добра майка и добър чиновник - което в доста от случаите е съвсем невероятно, в случай че компанията, в която работи на прояви схващане и не ѝ предложи понижено работно време, опция за работа от у дома, в допълнение заплащане за наемане на детегледачка или за възнаграждение на таксата в частната ясла или градина (ако детето не е признато, което в последно време се случва много често).

Друга причина за сложната реализация е неналичието на достъп до пазара на труда и на предпочитание и интензивност за реализиране на реализацията.

Ето за какво е значимо дамите да бъдат подкрепени със съответните финансови и административни ограничения, с цел да могат да се връщат по-лесно на работа след майчинството и да отглеждат децата си умерено, без да изпадат в стрес, че могат да изгубят мястото си в офиса, че не са конкурентноспособни или че не се оправят със отговорностите си задоволително добре.



„ Присъствието на дамите в бизнеса е освен потребно, то е належащо. Жените внасят неповторими умения, вероятности и опит на работното място. Умения, които могат да оказват помощ на бизнесите да съумеят в днешната извънредно предизвикателна и променлива среда “, показа Цветанка Минчева, ръководител на Управителния съвет на Съюза на дамите в бизнеса.

„ Представянето на другите гледни точки и като цяло представянето на всички разнородни форми на обществото – пол, етнически генезис, възраст, културни и други разлики, спомага за по–добър развой на взимане на решения и разрешаване на проблеми. Когато дамите са част от масата за взимане на решения, те носят със себе си гледни точки, нови хрумвания и новаторски решения, които оказват помощ на бизнесите да намират решения отвън рамките, както и да взимат по–информирани решения. Друга причина за наличието на дамите е чистата бизнес причина или икономическата полза. Жените съставляват голяма част от работната мощ и доста изследвания на огромните консултантски компании демонстрират резултата от това включване “, изясни още госпожа Минчева.



В тази връзка предходната година СЖББ е провел и връчил първите в страната Национални награди за вдъхновяващи достижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване.

Резултати от това забавно изследване бяха показани на среща с медии във връзка 10-годишнината на Съвета на дамите в бизнеса в България. Организацията към този момент сплотява над 220 корпоративни, самостоятелни и асоциирани членове, измежду които попадат огромна част от водещите компании в страната, ръководени от дами. Според последните данни на СЖББ оборотите на фирмите, членове на организацията, образуват към 15% от годишния Брутният вътрешен продукт на страната.

В Съвета на дамите в бизнеса работят в посока да оказват помощ на дамите да бъдат по-добре признати и да получат еднакъв старт в специалността си и по пътя към по-високите, мениджърски позиции. Мисли се по какъв начин работодателите да бъдат поощрени да построяват специфични детски кътове или мини детски градини в офисите, с цел да могат майките да са спокойни, да бъдат предлагано гъвкаво работно време, опция за работа от у дома. Дори се мисли в посока да бъдат подкрепени младите фамилии посредством опростяване на заеми и лихви.

И това е в действителност ужасно, поради обстоятелството, че с годините демографската рецесия ще става все по-осезаема.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР