Дали задължителната детска ваксинация нарушава човешките права? Има ли право

...
Дали задължителната детска ваксинация нарушава човешките права? Има ли право
Коментари Харесай

Страсбург: Задължителната ваксинация не нарушава правата на човека

Дали наложителната детска имунизация нарушава човешките права? Има ли право страната да постанова санкции, или да ограничи достъпа до ясла и детска градина за неимунизираните деца? Това не е ли дискриминация? Тези въпроси тормозят много родители, които не са съгласни с имунизационния календар, само че отговорът на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург няма да им хареса.

Примерът идва от Чехия, която завоюва дело, заведено по няколко тъжби от антиваксъри. 17 съдии взеха решение, че въпреки да има интервенция в правото на персонален живот, тя е позволена в името на отбраната на публичното здраве.

Задължителният имунизационен календар не е в несъгласие с Европейската спогодба за правата на индивида, безапелационен е съдът.

Знаковото дело е било заведено след 5 тъжби до Европейски съд по правата на човека, подадени сред 2013 и 2015 година от родители, които не желаят на децата им да се слагат ваксини за основни и рискови за здравето заразни болести или са изработили за детето си личен имунизационен проект, друг от държавния. В резултат на тези дейности родителите са били санкционирани или на децата им е бил отхвърлен достъп до детска градина.

Въпреки че политиката попречва децата да посещават детска градина, то за приема в начално учебно заведение спънки няма, показва Politico. С решението си съдът поддържа Чехия в условието за наложително имунизиране на децата в предучилищна възраст. Това е първото сходно решение на ЕСВП, и то е взето единствено с един арбитър " срещу ".

Според тълкуването на съда възбраната за ясла и градина е " по-скоро превантивна, в сравнение с наказателна мярка ".

" Мярката може да бъде считана за " нужна " в едно демократично общество. Целта е всяко дете да бъде предпазено против съществени болести посредством имунизиране или с построяването на групов имунитет ", написа в съобщението на Европейски съд по правата на човека.

Законът в Чехия изисква всеки родител да имунизира детето си против избрани болести, в случай че има някакъв здравословен проблем. Това предписание отпада, когато децата тръгнат на учебно заведение.

В един от обсъжданите случаи през 2003 година Павел Вавричка е санкциониран, тъй като отказал децата му (на 13 и 14 години) да бъдат имунизирани против полиомиелит, хепатит Б и тетанус. В друга тъжба от името на родената през 2002 година Маркета Новотна се споделя, че тя била отстранена от детска градина, откакто се схванало, че родителите й отказали да й поставят ваксина против морбили, паротит и рубеола (MMR), тъй като имали подозрения за сигурността й.

Позицията на Чехия бе подкрепена от държавните управления Франция, Германия, Полша и Словакия.

Миналата година в Германия влезе в действие закон, задължаващ родителите да имунизират децата си, като има и глоба санкция до 2500 евро. Промени в разпоредбите си за имунизиране направиха през последните години Франция и Италия, а оферти за това имаше в Англия, където имунизациите са целесъобразни, само че не и наложителни.

В известието на ЕСПЧ се споделя още, че поради жалбите е била направена оценка и на степента на глобите против родителите и заключението е, че нито санкцията е прекомерна, нито има наказване за децата, въпреки да се приема, че недопускането им в детска градина им лишава за известно време една възможност за личностно развиване и развиване в среда с педагози. Мярката е позволена като " защитна "  за другите възпитаници, а не като наказателна по отношение на малцината неимунизирани. 

Решението може да се трансформира в опорна точка за доста бъдещи решения, така като спорът дали имунизацията против Covid-19 би трябвало да бъде наложителна по закон е повече от настоящ.

 
Pfizer: имунизацията ни е 100% ефикасна при деца
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР