Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на

...
Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на
Коментари Харесай

Как Владимир Путин се подготвя да управлява вечно

Дали Путин ще е президент, министър председател или почетен ръководител на Националната асоциация по бридж (постът, посредством който Дън Сяопин ръководи Китай с години), няма огромно значение.

© Maxim Shemetov Какво възнамерява Владимир Путин? На 15 януари съветският президент изненада анализаторите на Кремъл. В своето годишно послание към Народното събрание той разгласи радикална промяна на съветската конституция и референдум за неговите към момента неразбираеми оферти. Тази бомба неотложно беше последвана от друга. Премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка дружно с целия кабинет.

За да се разбере какво може би се случва, би трябвало да се има поради един елементарен факт. През последните 20 години режимът на Путин е умъртвил прекомерно доста хора и е присвоил прекомерно доста милиарди, с цел да е допустимо той в миналото непринудено да сдаде властта. Според сегашната конституция Путин не може да се кандидатира още веднъж за президент, когато неговият мандат изтече през 2024 година, защото не са разрешени повече от два поредни мандата. Така че всички постоянно са предполагали, че по един или различен метод той ще извърти разпоредбите, с цел да остане отпред. Вече го е правил в предишното.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Неговите първи два мандата като президент бяха от 2000 до 2008 година Ограничен от разпоредбите за пръв път, Путин стана министър председател за четири години, през което време Медведев беше един очевидно безпристрастен президент. През 2012 година Путин се завърна във ненадейно получилото назад мощта си президентство и беше избран отново за втори мандат през 2018 година Единствената мистерия постоянно е била към каква позиция ще се насочи през 2024 година За 20 години режимът му е умъртвил прекомерно доста хора и е присвоил прекомерно доста милиарди, с цел да е допустимо в миналото непринудено да сдаде властта.
Все още не знаем това. Очевидно едната алтернатива е Путин да се върне към поста на министър председател. Доказателство, сочещо натам, е изявлението му, че новите ограничения, които желае да вкара, ще създадат позицията по-важна, с цялостни пълномощия за назначението на кабинета (и с утвърждение от Народното събрание, който е следен от лоялната на Путин партия " Единна Русия " ), вместо да се разреши на президента да го избере. Друга, по-вероятна алтернатива е Путин да задържи хватката си над властта, като продължи да оглавява неразбираемо дефинирания, само че авторитетен орган, наименуван Държавен съвет, за който президентът сподели в речта си, че би трябвало да получи повече пълномощия по време на промените.

В реалност детайлностите не са толкоз значими. Русия е тирания, маскирана като народна власт. Изборният триумф на Путин се дължи значително на годините на стопански напредък (сега вървящ към край поради корупция, липса на конкурентност, привършване на петролния взрив и западните наказания след анексирането на Крим през 2014 г.) и на известността на налаганата от него безспорна власт от ерата на Съветски съюз. Но това се дължи даже в по-голяма степен на държавния надзор на малкия екран, възбраната за присъединяване в изборите на известни опозиционни претенденти, съществуването на " питомни " опозиционни партии и арестите и заплашването на не толкоз " питомните " обединения. Убийствата на политически съперници не са метод за поощряване на същинската конкуренция за властта.

Дали Путин ще е президент, министър председател, началник на Държавния съвет или почетен ръководител на Националната асоциация по бридж (постът, посредством който Дън Сяопин ръководи Китай с години, откакто слиза от по-престижните си позиции) не е от толкоз огромно значение, колкото би било в една същинска народна власт. Нито пък някой знае каква ще бъде финалната форма на новата конституция. Путин може да реши, както са правили доста деспоти преди него, че нова конституция значи рестартиране на съществуващите ограничавания за мандатите. Или, както Си Цзинпин направи в Китай през 2018 година, може просто напълно да ги отстрани, въпреки че споделя, че не желае да го прави. Си Цзинпин даже не се занимава с референдум, прокарвайки смяната, позволяваща му да ръководи безкрайно, през лоялния Национален национален конгрес с 2959 гласа " за " от 2964 гласа. Друг модел предлага Казахстан, където Нурсултан Назърбаев, който стана първият президент на самостоятелната страна през 1990 година, слезе от поста предходната година, само че остана водач на ръководещата партия и собственик на званието " Лидер на нацията ".

Съединени американски щати в миналото щяха да подлагат на критика сходни властови маневри. Но при Доналд Тръмп не го вършат, защото американският президент не крие възхищението си от мощните водачи. Малко евентуално е и Европейски Съюз да направи освен това от това да мърмори, до момента в който Путин се сраства с трона. Съюзът е уплашен от Китай, който е във напредък, и е подвластен от Русия за газовите доставки. Световните автократи ще наблюдават събитията в Москва с интерес, с цел да видят дали Путин ще им предложи потребни препоръки за удължение на тяхното ръководство. За демократите в световен мащаб единствената разтуха е, че даже доживотното ръководство не трае постоянно.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР