* Дали пушат или хвърлят стотинки - полицаите постигат лъвския

...
* Дали пушат или хвърлят стотинки - полицаите постигат лъвския
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Наддаването започна, Василев сам срещу всички

* Дали пушат или хвърлят стотинки - служителите на реда реализират лъвския къс, за останалите са трохите

* Заплатата на някои служители скоро ще се изравни с минималната
-->
В решителната фаза сред първо и второ четене, наддаването за нарастване на разноските в Бюджет 2023 стартира. На фона на митингите, които посрещат и изпращат депутатите на работното им място, политиците се надпреварват с оферти за повдигане на заплатите в разнообразни браншове. В последна сметка Асен Василев май ще остане самичък против всички в опитите си да удържи обещания 3-процентен недостиг в макрорамката, който е разчетен при прецизно съблюдаване на съотношението сред доходи и разноски. Дали финансовият министър ще успее да устиска в отбраната на оповестеното от самия него предписание - който желае да усилва разноски, да реже доходи - следва да забележим. Но към този момент, в случай че има оферти за понижаване на разноските за сметка на по-големи разходи, те са за орязване на финансовите разноски. " ИТН " /ИТН/ пък още веднъж стартират концепцията си дотацията за партиите да стане 1 лева.Обсъждането на предложенията следва идната седмица, когато Бюджет 2023 би трябвало да бъде признат дефинитивно.

Както постоянно до момента - дали като пушат безмълвно, дали като хвърлят стотинки - служителите на реда реализират своето. След няколкодневните им митинги за по-високи заплати, група депутати от ръководещата коалиция ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “, както и от Движение за права и свободи внесоха предложение за промени сред двете четения, в които да бъде записан 10% растеж на възнагражденията в Министерство на вътрешните работи и в допълнение нарастване със 100 лева на заплатите на опредени чиновници. Според плановете, общо залаганите нови разноски в областта на сигурността и реда ще костват на хазната към 155 млн. лева В това число влиза и нарастване на средствата за облекло, храна и други, както и за по-високи заплати в ДАНС. От разбивката излиза наяве да вземем за пример, че при излизане в заплатен годишен отпуск служителите на реда имат право на 35 лева за пътни разноски. Сега концепцията е тази сума да стане 120 лева. 

В момента бюджетът за личен състав на Министерство на вътрешните работи е в размер на 2.17 милиарда лв., като се усилва всяка година. Системата на вътрешните работи взе главния къс и от актуализацията на бюджета в частта за възнагражденията. За административна промяна и дейно ръководство депутатите утвърдиха изключителни 297 млн. лева, като Министерство на вътрешните работи получи 175 млн. лева от тях. Със средствата е достигнато 20% нарастване на възнагражденията, по данни на МФ. Тъй като актуализацията влезе в действие от средата на годината, спомагателният запас за Министерство на вътрешните работи за покриване на това нарастване през 2023 година възлиза на 350 млн. лева Срещу тези спомагателни средства депутатите задължиха министъра на вътрешните работи да внесе в период до 1 септември отчет за структурни промени в Министерство на вътрешните работи. Дали има подобен отчет - по този начин и не стана ясно. От Министерство на вътрешните работи обаче не престават да упорстват, че парите не стигат и желаят още 150 млн. лева през тази година. Както наподобява - ще ги получат и по този начин Министерство на вътрешните работи може да се похвали с половин милиард растеж в границите на една календарна година, написа " Сега ".Доста по-скромно е нарастването на заплатите на чиновниците в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и Главна дирекция „ Охрана “ - с 10% и ще коства към 11 млн. лева

Малко за просвета, повече за земеделците

В съпоставяне с лъвския къс, който взимат служителите на реда, някакви трошички може да намажат и други браншове. Например нарастване с 8% на заплати в региона на културата – библиотеки, музеи, художествени галерии и други. По това перо ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН “ оферират да се запишат над 11 млн. лева в допълнение.БСП упорства за растеж на заплатите и в Национална агенция за приходите, Спешна помощ, РЗИ, Национално тол ръководство, Агенцията по горите, Селскостопанска академия, лечебните заведения и служителите на реда, като общо за всички браншове за оставащата половин година са нужни към 230 млн. лева. 

ГЕРБ предлага 36 млн. лева от финансовите разноски да се насочат към нарастване на заплатите в Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции. Подобно искане имат и депутати от Движение за права и свободи. То е за 23 млн. лева за заплати единствено в незабавната помощ.Някои второстепенни разпоредители с бюджет обаче безусловно са забравени от изпълнителната власт и при тях възнагражденията не помръдват с години. Например при чиновниците от Националния статистически институт /НСИ/, които излязоха на митинг, разноските за заплати безусловно са замръзнали във времето - през 2021 година те са били 21,36 млн. лева, за 2022 година – 21,5 млн. лева, а за 2023 година с 10% заложен растеж бюджетът малко е мръднал нагоре – до 23,7 млн. лева По данни на синдикатите, в Национален статистически институт брутните заплати са едвам 1000-1200 лева. 10% растеж на заплатите е заложен и за чиновниците на Национален осигурителен институт, които през предходната година бяха подминати.

Но на фона на нищожните хонорари, даже и с нарастването  незаменимите специалисти няма да взимат доста над минималната заплата. Движение за права и свободи предлага за повдигането на възнагражденията в Национален осигурителен институт да се провиснал към 8 млн. лева.На този декор има министерства, които усилват сензитивно бюджетите си за заплати. Спортното министерство, което бе измежду ведомствата, отчели административна промяна, за 2023 година е с проектобюджет за личен състав в размер на 8,9 млн. лева при 5,4 млн. лева през 2022 година Това е растеж от 65%. В министерството предходната година имаше решение за установяване на нови стартови заплати, което е довело до растеж на всички по веригата.

Други оферти:

* ОТ Движение за права и свободи упорстват минималният застрахователен предел за земеделците да остане на сегашните равнища от 710 лева и да не се усилва до 780 лева Искат и още 170 млн. лева за обезщетения на земеделските производители поради поскъпнали торове, фуражи и така нататък От ГЕРБ пък упорстват за 20 млн. лева за обезщетения на потърпевши от естествени бедствия земеделци.

* Движение за права и свободи са поискали 1.45 млн. лева и за създаване на трапезария и ремонт на българската гимназия в Молдова, ГЕРБ - за градеж на спортна площадка в същото учебно заведение.

* С към 5 млн. лева да се усилят разноските по линия на вероизповеданията. * Допълнителни 1.5 млн. лева за построяването на многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания в Бургас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР