Дали не се затяга, постепенно и неусетно, цензурата онлайн, опасяват

...
Дали не се затяга, постепенно и неусетно, цензурата онлайн, опасяват
Коментари Харесай

Франция иска социалните медии да трият съдържание до час

Дали не се стяга, последователно и незабелязано, цензурата онлайн, притесняват се медийни специалисти и деятели

Франция от дълго време се готви да наложи рестриктивни ограничения на обществените платформи
(снимка: CC0 Public Domain)

Френският парламент одобри противоречив закон за така наречен „ тирада на омразата ”, който планува страната да глобява компаниите-оператори на обществени медии, в случай че не съумеят да отстранен несъмнено нелегално наличие в границите на 24 часа, а в някои случаи и единствено до един час.

Новият правилник изисква софтуерните платформи да отстраняват мнения със наличие на „ тирада на омразата ” – въз основа на раса, вяра, полова ориентировка, пол или увреждане, както и полов тормоз – в границите на 24 часа, откакто бъдат получени сигнали от потребителите. Терористично наличие и детска порнография би трябвало да бъдат отстранено в границите на един час след слагането им под знака за неприемливост.

Ако не извършват тези условия, компаниите-оператори на платформи за обществени мрежи ще бъдат глобявани с до 1,25 милиона евро, заяви CNN. Няма да има санкции, в случай че платформите прибързано отстранен наличие, което след това бъде означено като задоволително.

Въвеждането на мярката не е изненадващо, тъй като Франция от дълго време се готви да наложи сходни ограничения. Някои експерти-юристи и деятели обаче се притесняват, че сходен закон ще даде на държавното управление невиждана власт – да цензурира всевъзможни онлайн действия.
още по тематиката
Говорителят на La Quadrature du Net – френска асоциация за битка с цензурата и надзора в интернет – разяснява пред CNN, че законът може да даде на политическите играчи „ нов инструмент за корист с властта им и цензуриране на интернет за политически цели ”.

„ Една от заплахите на този нов закон е, че той може да се употребява против публицисти, деятели и откриватели, за които се твърди, че [нормата ги] пази. Никой не знае тъкмо какво наличие би трябвало да се смята за очевидно нелегално онлайн ”, съобщи представителят.

През ноември Европейската комисия изиска от Франция да спре приемането на закона, до момента в който не се одобри на общоевропейско равнище Законът за цифровите услуги – нова регулация на Европейски Съюз, която преразглежда метода, по който Европейски Съюз контролира цифровите платформи. Френските управляващи обаче пренебрегнаха насоките на Европа. Министърът по цифровите технологии Седрик О тогава сподели, че „ ще се облегне на националния закон за речта на омразата, с цел да се съобрази със Закона за цифровите услуги, препоръчан от Европейски Съюз ”.

Френският президент Еманюел Макрон в никакъв случай не е крил от упоритостта си да „ укроти ” софтуерните колоси като Фейсбук и Twitter. Той от дълго време търси метод да ги озапти. Съвсем показателно за смисъла на този поход против интернет-гигантите е фактът, че новият закон е първият, гласуван от долната камара на Франция, който няма връзка с пандемията Covid-19 от март насам.

„ От много години битката с омразата онлайн е главен приоритет за Фейсбук. Имаме ясни правила против нея и инвестирахме в хора и технологии, с цел да я идентифицираме и отстраняваме по-добре ”, съобщи представител на Фейсбук във връзка френския закон.

„ Регламентът е значим за подкрепяне на битката с този вид наличие. Ще работим в тясно съдействие с Върховния съвет по аудиовизуални връзки и други заинтригувани страни по отношение на използването на този закон ”, добави представителят.

Одри Хърблин-Ступ, шеф по връзки с обществеността в Twitter за Франция, съобщи, че компанията се ангажира да построи „ по-безопасен интернет и (да се оправи с) противозаконната ненавист онлайн ”.

„ Подобряването на здравето на публичните диалози е наш приоритет номер едно от няколко години. Ние се ангажираме да пазиме отворения интернет и свободата на изложение и да изследваме опциите за справяне със злоупотребите и подвеждащата информация в мащаб ”, сподели Одри Хърблин-Ступ.

Германия има сходна норма, наречена Закон за правоприлагането върху мрежата. Той съществува на книга от 2018 година Регламентът изисква платформите за обществени медии да отстраняват „ речта на омразата ” и подправените вести в границите на 24 часа след маркирането им като такива – в противоположен случай операторите ще бъдат изправени пред наказания в размер до 60 милиона $.

Наред с това фирмите-оператори на обществени мрежи би трябвало да разгласяват и отчети на всеки шест месеца, в които в детайли разказват броя на жалбите против противозаконното наличие, които са получили.

Миналата година Германия санкции Фейсбук с над 2 милиона $ за неопределено докладване на количеството нелегално наличие в своята платформа. Санкцията бе обжалвана от Фейсбук.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР