Дългото сбогуване на Великобритания с Европейския съюз често изглежда неразбираемо.

...
Дългото сбогуване на Великобритания с Европейския съюз често изглежда неразбираемо.
Коментари Харесай

Ето това са възможните сценарии на Брекзит

Дългото прощаване на Англия с Европейския съюз постоянно наподобява неясно. Повечето познават този развой като Brexit - дете на термина Грексит, който беше въведен от икономисти, когато изглеждаше, че надълбоко задлъжнялата Гърция ще излезе от Еврозоната през 2012 година.

Гърция не напусна, само че Англия напуща Европейски Съюз след референдум през 2016 година, който скоро породи своя терминология. Ето взор върху някои от термините - действителни и измислени, които политиците и публицистите употребяват, с цел да опишат развода, който сега е очакван да се случи на 31 октомври.

Член 50

Основите са положени с Договора от Лисабон от 2007 година, който актуализира разпоредбите за ръководство на блока. Член 50 от Договора планува „ уговорка за овакантяване “ - двугодишно предупреждение, което тогавашният министър председател Тереза Мей изпрати до президента на Европейския съвет Доналд Туск през 2017 година.



Договорената дата за овакантяване изтече на 29 март тази година, само че този период беше продължен два пъти от Европейски Съюз. Всяко по-нататъшно отсрочване ще изисква единодушието както на английския министър председател, по този начин и на останалите 27 водачи на Европейски Съюз.

Споразумение за отдръпване

Англия и нейните 27 страни сътрудници в Европейски Съюз в продължение на съвсем две години водеха комплицирани договаряния, които завършиха със съглашение от 585 страници през декември 2018 година, в което са посочени правните клаузи на развода.

На 15 януари ядосаните английски депутати неотложно гласоподаваха срещу него с историческа разлика и по-късно още два пъти при следващи вотове в Народното събрание отхвърлиха контракта за бракоразвод сред Лондон и Брюксел.

Предпазната уговорка

Най-сериозната противоречива точка сред Лондон и Брюксел са редица разпореждания в плана на съглашение какво да се прави във връзка с ирландската граница. Брекзит основава граница сред Ирландия, която е държава-член на Европейски Съюз и Северна Ирландия, която е в състава на Англия.

Но проблематичната провинция се управлява от спокойно съглашение от 1998 година, което отстранява физическата граница сред Ирландия и Северна Ирландия.

„ Предпазната уговорка “ се пробва да заобиколи това и да резервира мира, като направи цяла Англия част от митническия съюз, до момента в който не бъде реализирана нова комерсиална договорка сред Европейски Съюз и Англия.

Освен това Северна Ирландия ще би трябвало да одобри разпореждания за единния пазар, с цел да разреши свободно придвижване на артикули, да вземем за пример на живи животни.

Brexit без договорка

Премиерът Борис Джонсън съобщи, че се стреми да размени защитната уговорка в съглашението с неуточнени „ различни договорености “. Ако не успее, той е подготвен да изведе Англия от Европейския съюз след 46 години без изцяло съглашение за бракоразвод с Брюксел.

Собствената оценка на държавното управление предизвестява за евентуален дефицит на храни, горива и медикаменти в случай че това се случи, а специалистите споделят, че стопанската система ще понесе тежък удар.

Някои съглашения с Брюксел - да вземем за пример за полетите сред Англия и Европейски Съюз - са налице даже при положение на Брекзит без договорка.

Но към момента се чакат обилни разстройства и това ще остави нерешени доста въпроси - не на последно място статутът на британците, живеещи в Европейски Съюз, и жителите на Европейски Съюз във Англия.

Супсендирането на Народното събрание

Суспендирането е процедурата, посредством която кралица Елизабет II публично стопира работата на Народното събрание в края на законодателна сесия по съвет на държавното управление.

Обикновено се случва всяка година без различия, само че процедурата беше употребена по изключително оспорван метод в сряда, когато министър председателят Борис Джонсън изиска кралицата да спре работата на Народното събрание до 14 октомври.

Това ще ограничи времето на съперниците на твърдия Брекзит да се опитат да одобряват законодателство против него или да насочат сполучливо предизвикателство против държавното управление на Джонсън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР