Дългоочакваното публично изслушване на правителството относно меморандума на правителството с

...
Дългоочакваното публично изслушване на правителството относно меморандума на правителството с
Коментари Харесай

Министрите не дойдоха за изслушване на правителството за меморандума с Gemcorp

Дългоочакваното обществено чуване на държавното управление по отношение на меморандума на държавното управление с корпорацията Gemcorp ( " Джемкорп " ) започва с провал в петък. По заложен дневен ред на съвещанието трябваше да участват министър председателят Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов, само че те в петък са на срещи в Азербайджан, с цел да водят договаряния за спомагателни количества азерски газ. По прелиминарен проект трябваше да бъде изслушан и министъра на финансите Асен Василев, само че той не присъстваше на съвещанието. Така се оказа, че образуваната краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписания от държавното управление Меморандум за 1 милиарда $ с GЕMCORP и IP3 CORPORATION няма кого да изслуша. До тази развръзка се стигна откакто преди два министър председателят Кирил Петков разгласи, че държавното управление е решило да приключи меморандума с корпорацията Gemcorp.

При неналичието на кого да се задават въпроси ръководителят на комисията Емил Георгиев(БСП) предложи да се гласоподават правила за осъществяване на съвещанието. На предлагането доста остро реагира Десислава Трифонова от ГЕРБ, която уточни, че единствено министър председателят е показал причина за отсъствието си и уточни, че не намира смисъл да се гласоподават правила за активността на комисията.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова уточни, че неналичието на министрите на чуването е “опит да скрие нещо” по отношение на този меморандум. Тя уточни, че от изявления на министъра на енергетиката е станало ясно, че министърът самичък е решил да подпише меморандума. “По-скандалното е, че меморандума не е разискван с специалистите на Министерство на енергетиката и с другите министерства в страната. По-страшното е, че няма решение на Министерски съвет министъра на енергетиката да подпише този документ”, сподели тя.

Защо държавното управление приключва меморандума?

" Прекратихме го, с цел да изчезне тази тематика от публичното пространство ", разяснява министър председателят Петков преди два дни, само че не посочи по какъв начин се е стигнало до решението. С прекратяването на меморандума, който до момента държавното управление защитаваше, е претрупан енергийният министър в оставка Александър Николов, който го подписа в края на март. Това няма да докара до заплащания от българска страна, съобщи Петков пред бТВ.

Заради подписания от държавното управление меморандум за привличане на 1 милиарда $ вложения в зелена енергийна промяна с основаната във Англия Gemcorp и американската " Ай Пи 3 Корпопейшън " (IP3) бе основана и краткотрайна парламентарна комисия.

Gemcorp не е непозната за България компания. През 2014 година, когато Корпоративна комерсиална банка (КТБ) бе оповестена в неплатежоспособност, Gemcorp и Оманският фонд, който бе акционер в банката, желаеха да възстановят активността на финансовата институция. Основател и изпълнителен шеф на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който през март бе единият от подписалите меморандума с министър Николов. До средата на юли 2014 година Бостанджиев беше изпълнителен шеф на " ВТБ Кепитъл ", а по това време съветската " Внешторгбанк " бе третият по величина акционер в КТБ.

В екипа на Бостанджиев е и българката Първолета Щерева, която допреди да влезе в Gemcorp е работила в " Блек Ривър Асет Мениджмънт " и " Голдмън Сакс ", съгласно информацията от уеб страницата на компанията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР