Дългоочакваната ваксина срещу смъртоносния коронавирус може да се превърне в

...
Дългоочакваната ваксина срещу смъртоносния коронавирус може да се превърне в
Коментари Харесай

Ваксината срещу коронавирус идва след Коледа

Дългоочакваната ваксина против смъртоносния ковид може да се трансформира в най-желания подарък за ЧНГ.

Ваксината против ковид, разработвана от Университета в Оксфорд и компанията AstraZeneca, за която Европейската комисия е сключила контракт за доставка на 300 млн. дози, „ работи идеално “ и построява мощен имунитет. Това се споделя в изследване, представено във в. „ Сън “, заяви. Екипът от влиятелния университет води в конкуренцията за основаване на сигурна ваксина против вируса.

В момента тестванията на препарата са във фаза 3, когато той се инжектира на хиляди доброволци. При сполучливо привършване на тази фаза следва одобряването й за всеобщо използване, финален стадий от създаването.

Досега препаратът мина сполучливо предходните етапи – предклинична (ваксината се тества върху опитни животни), първа фаза (ваксината се инжектира на дребна група хора) и втора фаза (ваксината се инжектира на стотици доброволци). В тази връзка проф. Джонатан Ван-Там, заместител на основния медицински контрольор на Англия, разгласи пред Народното събрание, че здравната работа на Обединеното кралство се приготвя за стартирането на имунизацията на AstraZeneca за популацията малко след Коледа. По-ранните проби демонстрираха, че препаратът сполучливо и безвредно задейства имунен отговор в организма на доброволците.

Обикновено във имунизациите се употребява отслабен вирус или дребни количества от него, само че новаторският препарат, разработван в Оксфорд, провокира организма самичък да сътвори известно количество от вируса. Изследователите в Университета в Бристъл смятат, че тази нова техника работи сполучливо против ковид.

Проучването употребява кафези в лабораторни условия, като откри, че имунизацията „ дава “ указания за протеина на ковид, който клетките след това възпроизвеждат хиляди пъти, с цел да основат огромни количества от него.

По тази причина имунната система на имунизирания е готова да разпознае вируса на болестта и да се пребори с него без пациентът да се разболява.

Д-р Дейвид Матюс от Факултета за клетъчна и молекулярна медицина от Университета в Бристъл, който бе отпред на екипа, съобщи: „ Досега технологията не можеше да обезпечи отговори с такава изясненост, само че в този момент знаем, че имунизацията прави всичко, което чакахме, а това са положителни вести в битката ни против заболяването “.

Сара Гилбърт, която управлява тестванията на имунизацията в Университета в Оксфорд, добави: „ Проучването удостоверява, че огромни количества от протеина на шиповете на ковид се създават с огромна акуратност, и това изяснява триумфа на имунизацията в стимулирането от нея на мощна имунна реакция “.

Един от доброволците в пробите на имунизацията – бразилският доктор Жоао Педро Фейтоза, умря от затруднения от ковид до момента в който участваше в тестванията на препарата. Смята се, че лекарят не е получил доза от имунизацията, а е бил инжектиран с безвредно пласебо, както планува технологията на пробите.

Миналия месец AstraZeneca спря опитното изследване на имунизацията, откакто доброволец от Англия бе признат в болница с съмнения за неврологично затруднение. 2 дни по-късно, откакто откривателите изследваха какво тъкмо се е случило с доброволеца, тестванията в Обединеното кралство бяха възобновени.

В момента в третата фаза от пробите имунизацията е инжектирана на 18 000 доброволци в Съединени американски щати, Англия, Бразилия и ЮАР. Тя се вкарва в организма в две дози.

Предполага се, че страните от Европейския съюз ще получат тази ваксина сред декември 2020 и юни 2021 година, като разпределението ще е съгласно корав % от популацията.

В момента по света 48 разнообразни ваксини против ковид минават клинични проби, 11 от тях са във финалната им фаза. Експертите са уверени, че ваксина скоро ще има, и то освен една. Пандемията накара учените към този момент да съкратят до най-малко времето за създаване на нова ваксина, който бе всекидневно сред 8 и 10 години.

Най-вероятно първите ваксини против ковид ще пазят от тежките форми на болестта, може би ще предотвратят гърмеж на COVID-19, само че не и самата болест. Тепърва ще се открива какъв брой дълго ще трае защитният резултат на имунизацията против болестта – 6 месеца, 12 месеца?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР