Дългогодишният ръководител в Левски Георги Марков със сигурност е човекът,

...
Дългогодишният ръководител в Левски Георги Марков със сигурност е човекът,
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ: Истината по казуса с "Герена" от първо лице

Дългогодишният началник в Левски Георги Марков сигурно е индивидът, който е най-добре осведомен с проблема за стадион " Георги Аспарухов ". Действащият началник в Българския олимпийски комитет е обиден от репортажа на bTV от през вчерашния ден, в който се гласи, че " сините " употребяват непозволено " Герена " от 27 години. 
 
" Вчера се завърнах от Будапеща и с учудване видях по bTV някакво превъзбудено момче да припка с един микрофон на стадион " Георги Аспарухов " и да споделя " Левски не е притежател ", " не заплаща налози " и впрочем. Съмнявам се, че момчето изобщо знае какво значи благосъстоятелност. По-жалкото е, че се появи един доста приветлив човек, който се оказа регионален шеф и също се чудеше за какво има разлика сред стадиона на Левски и останалите игрища на другите клубове. Искрено съжалих Бойко Борисов с какви хора е тръгнал да ръководи България ", разяснява Георги Марков пред БЛИЦ.

" Областният шеф може да не знае всичко на този свят, само че когато става въпрос за Левски - да попита господин Борисов към кого да се обърне. И министър председателят щеше да го насочи към мен. Бил съм 14 години ръководител на Управителния съвет на Левски в новото хилядолетие и 3 години член на управлението на клуба - 1992-1995 година Бил съм вицепрезидент на БФС в последния прекрасен интервал на българския футбол, когато треньор беше Пламен Марков, а президент починалият Иван Славков - Батето. В момента съм член на бюрото на БОК и ръководител на юридическата комисия на БОК. 

ПФК Левски, както знаете, е основан от група български гимназисти през 1914 година, а не по руски пример - с партийни решения. 1924 година получава терен от столичната община тъкмо, където е сегашният стадион " Васил Левски ". 30-те години стартира строителството на стадион на ФК Левски с архитет Зафир Абрашев - един от създателите на Левски на Могилката и член на първото управление на Левски. За да съм напълно прецизен - на неговия надзорен съвет. БОК отпуска пари, а богати левскари, като бащата на Богдана Карадочева - Иван Карадочев, вършат фонд " Тухлички ". Започва построяването на стадион за 10 хиляди души, на който да се организират освен държавни шампионати по футбол, а и държавни по лека атлетика и волейбол. Стадионът е с писта, има баня и ресторант - нещо велико за времето си. След 9 септември Левски е разгласен за фашистки консервативен тим. С решение на секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия от август 1949 година по руски пример е преименуван на Динамо. Започва всеобща национализация, само че не върви да се прави закон като едрата градска благосъстоятелност - отчуждителен за тима на народа. Да не се раздразват милионите фенове. Затова една нощ, без закон, " националната власт " унищожава стадиона на Левски под предтекст, че на това място ще се строи народен стадион. И Левски е пратен в покрайнините да рита на така наречен стадион " Динамо ", където калта е до глезените. След Априлския пленум през 1956 година Левски, който все още е към Пощите, минава към пети райсъвет " Васил Левски " и 60-та година получава едно тресавище до сметището на подуенската река в квартал " Герена ". От 60-та до 64-та кипи най-големият бригадирски труд в историята на България, какъвто даже Димитровград не е виждал. Всяка събота и неделя левскари от цялата страна носят пясък и строителни материали, пресушават мочурището и стартират да издигат насипни браншове. Тогава (1963 г.) Асен Младенов, заместник-председател на клуба, който е още жив, потегля с великия Георги Аспарухов - Гунди от дружество на дружество и от кооперация на кооперация в регион " Васил Левски ". Група адвокати-левскари отпред с Пиолата, който персонално познавам, измислят юридически парите да се дават от СБКМ (Социално-битови културни мероприятия), от джоба на служащите. По-късно Левски издаде брошура, с която се благодари на всички предприятия и кооперации, помогнали за построяването на стадиона. И идва великата 1965 година, когато идват Бенфика на Бела Гутман с гениалните Еузебио, Жозе Торес, Антонио Симоеш, Колуна и Жермано. Левски продава 70 хиляди билета при единствено 20 хиляди седящи места. Бях на този мач, 15-годишно момче, и си припомням, че народът стигаше до подуенската гара, купуваше си билети и слушаше мача по радиото, единствено и единствено да помогне на Левски. С тези пари направихме козирката. Държавата не е дала нито 1 лев и нито 1 тухла на Левски!

Toгава се издава акт за държавна благосъстоятелност, както за всички парцели на сдружения с идеална цел, по този начин беше при комунизма. Пише категорично, че стадионът се дава на ФК Левски за оперативно ръководство, за безплатно и безсрочно прилагане. Затова след 1997 година и приемането на закона за държавната благосъстоятелност стадионът беше преактуван по новите бланки. Никога не е имало подозрение, че някой различен е притежател на издигнатия от самия клуб стадион. Много значимо е да се знае, че с Решение 7 от 2001 година на конституционния съд, в който участвах, се одобри, че страната може да отдава държавни парцели, в това число и спортни такива, за концесия за 10, 15, 20 година както реши, само че това не визира добитите преди 10 ноември право на безвъзмеждно и безсрочно прилагане ", добави Георги Марков.  

" Левски е безкористен ползвател на парцела и по този начин ще бъде до момента в който клуба съществува през вековете. Какви налози по дяволите да заплаща, като единствено за интервала 1999-2009 година Тодор Батков е дал 14 милиона лв. за усъвършенствания върху парцела!? След като отговорности на страната по закона за спорта е да се грижи за стопанисването на парцелите от състезателен темперамент - държавна благосъстоятелност. Левски е неповторим с това, че два пъти в своята история с парите и труда на своите последователи строи стадион. Няма подобен феномен в Европа! Затова 2001 година писах писмо на цар Симеон Сакскобургготски. Пиша " Ваше величество, вие сте най-реституираният притежател в Източна Европа, дайте ни с обезщетение стадион " Раковски " за отстранения ни стадион на Перловската река, където е в този момент " Васил Левски ". От кабинета на царя ми дадоха отговор някаква нелепост. Затова въпросът " стадион Георги Аспарухов " доста от дълго време е дебатиран от доста способени хора, и е завършил. Не знам за какво още веднъж би трябвало да се изяснява ", изясни още Георги Марков пред БЛИЦ.


 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР