Дълго време в историческата литература бе наложено становището, че първата

...
Дълго време в историческата литература бе наложено становището, че първата
Коментари Харесай

Бг киното тръгва от София, не от Русе - slava.bg

Дълго време в историческата литература бе наложено мнението, че първата кинопрожекция в България се състои през февруари 1897 година в Русе. В последните години това изказване бе подложено на проверка и с помощта на задълбочените проучвания на доктор Петър Кърджилов може сигурно да твърдим, че това се е случило 2 месеца по-рано в столицата София. Каква е историята на тази прожекция и по какъв начин се развива българското кино до неговото публично начало, сложено през 1915 година с кино лентата „ Българан е галант “?

Първата обществена кинопрожекция, проведена на 28 декември 1895 година в Париж от братята Огюст и Луи Люмиер скоро намира своето продължение в цяла Европа и останалия свят. На Балканите първи на новото знамение се радват румънците, където кинематографа е забелязан още през лятото на 1896 година. За дебюта на седмото изкуство пръв съмнение изрича киноведа Александър Александров. В своята публикация „ Началото на киното “, оповестена през октомври 1960 година във вестник „ Народна просвета “, той стартира тезата за русенската прожекция, базирайки се на локалния вестник „ Законност “ от 27 февруари 1897 година.

Тя се организира в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „ Княжеска” и описанието й не би трябвало да буди подозрение:

„ В града ни от десетина дни е дошъл един цинематограф – уред, който изображава на платно така наречената “Жива фотография”. Апаратът дава опция да се виждат изображаемите от него картини и подиуми във всичката им живост и придвижвания. Пристигналият цинематограф демонстрира, да вземем за пример, един движущ се влак, посрещането на цар Николая в Париж, един от парижките площади и т н.- всичко това толкоз живо и естествено, щото се получава цялостна, невероятна заблуда!”

Впоследствие този факт се повтаря и в останалите проучвания по тематиката като обявата на Любен Георгиев „ По въпроса за първите кинопрожекции у нас “, излязла в списание „ Киноизкуство “ през април 1963 година. Едва във второто десетилетие на сегашния век доктор Петър Кърджилов съумява да опровергае тези изказвания благодарение на софийския щемпел от декември 1896 година.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР