Дълго време се смяташе, че Италия е основният източник на

...
Дълго време се смяташе, че Италия е основният източник на
Коментари Харесай

Ишгъл - тайният развъдник на коронавирус в Европа

Дълго време се смяташе, че Италия е главният източник на болестта с ковид в Европа. Тези дни обаче стана ясно, че едно друго място в Европа е скришен разплодник на вируса - курортът Ишгъл в Австрия.Андрей Гурков показва детайлностите в публикация за " Дойче веле ".

Ски курортите наподобяват безвредно място в сегашната пандемия от ковид: високо в планината атлетични хора прекарват целия ден на чист въздух, спазвайки по пистите безвредно разстояние един от различен. Стига да не беше една характерна специфичност на този известен тип отдих: така наречен апрески питейни заведения - заведенията, в които скиорите се забавляват вечерно време постоянно с музика и танци.

Зимният курорт Ишгъл в австрийската провинция Тирол е считан за един от най-хубавите ски курорти в Алпите. Той е изключително известен измежду немските, скандинавските и съветските фенове на зимните спортове. И точно той се трансформира в голямо огнище на болест с ковид. Редица издания, включително и немски медии, пишат, че в края на февруари и началото на март Ишгъл се е трансформирал в разплодник на болестта, тръгнала оттова по цяла Европа.

От началото на март Ишгъл е рисков регион

Разплитането на историята стартира с полета на компанията Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него пътували голям брой исландски туристи, завръщащи се от Италия и Австрия. До този миг се смяташе, че главният източник на болестта в Европа е Италия. Тестовете, извършени измежду исландците от въпросния полет, обаче разкрили друго: един завръщащ се от Италия бил диагностициран с ковид, както и доста от завръщащите се от Ишгъл. И по този начин на 5 март исландските управляващи афишират тиролския курорт за рисков регион сходно на китайския град Ухан и Иран.

И в Норвегия било регистрирано сходно развиване. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на доста от тях били позитивни. Ден по-късно Норвегия разгласи, че общият брой на инфектираните с ковид норвежци е 1198, като близо 500 от тях са били на отмора в Австрия, множеството в региона на Ишгъл.

Австрийските зимни курорти са обичана дестинация и на немските туристи. По информация на немското списание " Фокус " единствено в Хамбург към този момент са диагностицирани над 80 души с ковид, чиято история на болестта е обвързвана точно с Ишгъл.

В Дания пък те са повече от 100. На 9 март датските управляващи оповестиха Тирол за рисков регион, а немските - едвам на 13 март, когато австрийските управляващи сложиха Тирол под карантина. От към 360 инфектирани с ковид в Австрия повече от 100 са точно в провинция Тирол.

" Всичко приказва за това, че Ишгъл се е трансформирал в скришен разплодник на болестта в Европа, както и че курортът е бил подложен под карантина прекомерно късно ", написа в онлайн изданието си списание " Фокус ".

Опасните бармани

Първоизточникът на болестта евентуално е 36-годишен немец, барман в известен бар в курорта. И въпреки това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски денем и вечерният живот в курорта са траяли чак до края на седмицата, преди да бъде наложена обща карантина, показват редица издания.

По информация на немското списание " Шпигел " в това време ковид е открит и у барман в различен прочут австрийски ски курорт - Зьолден. Заразени са и 80 сътрудници на бармана, които са били сложени под карантина. Но туристите, които вечер са се забавлявали във въпросното заведение, към този момент са се пръснали из цяла Европа.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (738)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР