Дълги светлини, ниска батерия, включено, изключено, плей, пауза, риск от

...
Дълги светлини, ниска батерия, включено, изключено, плей, пауза, риск от
Коментари Харесай

Защо изглежда така символът за Включено/Изключено

Дълги светлини, ниска батерия, включено, изключено, плей, пауза, риск от токов удар и чупливо – какво общо имат тези неща? Повечето знаци, които виждате върху уреди, коли и други електроники, появили се през 70-те години, потеглят от един документ.

Публикуван от Международната електротехническа комисия, документът е ISO 7000 / IEC 60417 (известен още като „ графични знаци за потребление върху съоръжение “) и наподобява на пръв взор толкоз техничен, колкото звучи. Иконите, включени в сбирката, са замислени да бъдат елементарни и универсални – една съвременна йероглифна система за целия свят. Тези стандартизирани графики са направени по този начин, че да бъдат разбрани от хора от всевъзможни култури, говорещи всевъзможни езици. Някои (като плей, пауза и стоп) предхождат сбирката и просто се добавени след основаването й.

Конкретно „ Символът за включено “ (линия, излизаща от кръг) наподобява се радва на изключително висока приложимост и известност. Можем да го забележим на тениски, лога, маншети, обложки на албуми и даже татуировки. Подобно на други знаци, създадени от МЕК, този съответна икона се получава известността си вследствие на възходящият брой електроники в международен мащаб.

 Socket 5

Думите „ Включено / Изключено “ освен са характерни за съответния език, само че и заемат доста място на нашите все по-малки устройства. Съкратената композиция от 1 и 0 (съответно „ включено “ и „ изключено “, изразени посредством двоична бройна система), обединени в по този начин познатия ни знак, съставляват по-проста и дребна опция на думите.

Гореспоменатият към този момент документ съдържа голям набор от знаци, употребявани в всекидневието, както и в доста нишови области. На уеб страницата на ISO иконите се демонстрират без описания, тъй че може да се получи занимателна игра, в която се опитваме да познаем смисъла на всеки знак, преди да кликнем върху него, с цел да научим дали сме познали.

Например, знакът „ Изстискване на пъпка при висока температура “:

Оказва се, че значи „ Контрол на температурата “ (#0175).

Или пък знакът, който съгласно нас значи „ Цигари на численост “ или „ Внимание, дюнер “,

в действителност значи Светлочувствителна единица (#6221)

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР