"Дълги години повтарям, че тази зависимост на енергийни суровини от

...
"Дълги години повтарям, че тази зависимост на енергийни суровини от
Коментари Харесай

Сандов: Подсигурени са алтернативни енергийни източници, но има разлика в цената

"Дълги години дублирам, че тази взаимозависимост на енергийни първични материали от Русия крие големи опасности, като се изключи че основава и чисто геополитически проблеми на България през годините. Сега, в този миг, в който Русия едностранно реши да приключи доставките на газ, изменяйки отвън регламентираното контракта, който има за експорт на газ към България, ни сподели на процедура по какъв начин тези опасности могат да се отразят на страната ни. " Това сподели пред журналсти вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на въпрос за енергийната рецесия.
"За благополучие, ние сме част от Европейския съюз и той е взаимен съюз, който, уверен съм, че бързо ще откри решение и на този проблем ", съобщи Сандов.
"Като държавно управление, през последните няколко месеца сме разглеждали този риск и сме съумели да подсигурим, преди всичко, с цел да преминем към други горива, и второ - различни източници на този вид запаси. Единствената разлика ще бъде цената, само че тук България, като страна и като държавно управление, ще създадем всичко допустимо да компенсираме тези разлики, както сега вършим с разноските за електричество ", изрази убеденост вицепремиерът.
Цената на горивата от тези различни източници ще се дефинира, когато се сключат договорите за импорт, изясни Борислав Сандов.
"В момента се опитваме да намерим общоевропейско решение, което да направи огромна общоевропейска поръчка, с цел да се понижат разноските. Ако се окаже, че "входът " на тези първични материали е от Гърция и Турция, и минава през България, ще получаваме и директни такси, което в допълнение може да понижи тези разноски или да имаме и по-ниски цени на горивата. Но, в случай че има висока цена, която е непостижима за бизнеса и не дава отговор на опциите на българските семейства, страната ще се намеси, както се намеси по време на пандемията. Но дано да забележим, какво решение през днешния ден ще бъде открито в Брюксел и по какъв начин в него ще бъде включена и България. Имаме голям потенциал за транспорт на газ ", съобщи Сандов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР