До края на седмицата влиза в сила пълната забрана за

...
До края на седмицата влиза в сила пълната забрана за
Коментари Харесай

Забраната за хазартна реклама в медиите влиза в сила до три дни

До края на седмицата влиза в действие цялостната възбрана за хазартна реклама в медиите. Днес измененията в Закона за хазарта бяха обнародвани в Държавен вестник, сподели инспекция на Дарик. Така, до три вестниците, интернет уеб страниците, радиата и малките екрани би трябвало да спрат с публикуването или излъчването на рекламите за хазартни игри. Изключение законът прави само за Българския състезателен тотализатор.

Обнародването в Държавен вестник на измененията в Закона за
хазарта идва, макар че президентът Румен Радев загатна преди към седмица, че може да им наложи несъгласие. Тогава той дефинира приемането на измененията като преждевременно и съобщи, че специалистите в президентството се срещат в детайли с новите текстове и въз основа на разбора им президентът ще реши дали да наложи несъгласие. Очевидно президентът е решил, че измененията би трябвало да влязат в действие, макар “прибързаното ” и гласоподаване.

Редакциите в Закона за
хазарта фактически бяха гласувани небрежно. Предложени от Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, на 30 април Народното събрание дефинитивно ги одобри без спор, макар реакциите на огромните работодателски организации, медийните браншови организации и хазартните оператори у нас. Депутатите гласоподаваха с цялостно единогласие от 186 гласа “за ”, въпреки че единствено три седмици по-рано те отхвърлиха план на „ Възраждане “, който предвиждаше сходни ограничавания в рекламата за хазарт.

Сега, с изключение на в медиите, рекламата за
хазарт се не разрешава и на публични места. Допуска се единствено върху фасадите на игрални зали, върху спортна екипировка и уреди, както и върху билбордове, само че единствено в случай че се намират на най-малко 300 метра от просветителни институции, читалища, детски площадки, училищен и студентски общежития. Забрани се и съществуването на игрални зали в обитаеми места с население под 10 000 души, като възбраната няма да важи за пограничните региони на не повече от 30 км. от граничните контролно-пропускателни пунктове и курортите. Собствениците на казина и игрални зала в градове с под 10 000 души население би трябвало до три години да закрият обектите си.

Забранява се и допускането в
хазартни зали на обществено слаби лица, психологично заболели хора или такива, сложени под забраняване. Промените задължават и уредниците на хазартни игри неотложно да изплащат на играчите облага в размер до 10 000 лева, с цел да не се постанова многократното им връщане в игралните зали и казината.

За спазването на възбраната ще следи Съветът електронни медии. При нарушавания Съветът ще сезира Националната организация за приходите, а оттова ще постановат съответните наказания на нарушителите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР