Далечен остров обсипан с палми, плажове, които се къпят в

...
Далечен остров обсипан с палми, плажове, които се къпят в
Коментари Харесай

Тувалу - райската държава, която ще изчезне до 30 години

Далечен остров отрупан с палми, плажове, които се къпят в транспарантна тихоокеанска вода, а животът тече нехайно. Това е общоприетата визия за „ райско място “, фантазията на всеки екскурзиант. Ето за какво е мъчно да си представим, че полинезийската страна Тувалу, отговаряща на идеалистичното изложение, е най-слабо посещаваната дестинация на планетата ни.

Тувалу изненадва с дребната си повърхност, едвам 26 км² и ексцентричната си издължена територия, ситуирана на три острова и шест атола (ниски коралови острови). Столицата Фунафути е най-големият от тях, като със скутер може да се стигне от единия до другия му край за 20 минути. Държавата е част от Британската общественост, разполага с общо 8 км пътища и с летище, където на всеки три дни идва аероплан.



През останалото време пистата свободно се употребява от жителите за игра на футбол, волейбол или обичайния спорт киликити, сходен на крикет. Тази панорама смайва туристите, които постоянно се причисляват към игрите на локалните, с цел да изпитат какво е чувството да се разхождаш свободно по пистата на настоящо летище. Когато се чака кацане на аероплан, сирена предизвестява хората да освободят пространството.
Жителите на Тувалу не крият изненадата си щом родината им бъде посетена от туристи. Островите са дребни и отдалечени даже от намиращите се в съседство Австралия и Хаваи. Няма развъртян туризъм, занимания или забележителности. Това, което страната може да предложи на своите гости, е чувството за общественост.

С население към 11 хиляди души, откъснати от света, локалните са се научили да разчитат едни на други и да си оказват помощ. Традиция е, в случай че двама доста близки другари или приятелки, се назоват „ братя “ и надлежно „ сестри “, тези хора да си оказват помощ през целия живот. Създават дребна общественост, в която дружно отглеждат децата си, споделят обща софра и общ покрив. Децата посещават начални учебни заведения, а когато пораснат отиват в една от двете гимназии. На този принцип, за основаване на сплотена общественост, учениците в гимназия Motufoua, намираща се на остров Вайтупу, изкарват там целия образователен период и се прибират по родните си острови единствено по време на ваканциите.



Тувалу няма лична телевизия, само че има радиостанция както и народен и клубни тимове по футбол. Туристите би трябвало да носят пари в брой тъй като на острова не може да се заплаща с карта. Полезно е също да знаят, че поради горещините работното време на заведенията за хранене е единствено два часа по обяд и два вечер. Но любопитните обстоятелства за тази дребна страна не впечатляват толкоз посетителите, колкото красивата и екзотична природа. Едно от най-запомнящите се прекарвания, за което те споделят,  е разходка по издължените острови и забележителната панорама на дълги плажни линии, които се виждат по едно и също време от двете страни по продължение на пътя.  
Рядко се срещат локални хора, които да почиват на тези красиви плажове. За тях животът има своя нормален темп, в който изкарват прехраната си с лов на риба, експорт на копра, кокосови орехи и банани. Икономиката се зарежда от продаването на пощенски марки и монети, само че страната има едно виртуално благосъстояние, с помощта на което е подсигурена финансово за години напред.



Става въпрос за разпознаваемото в целия свят редуциране на думата телевизия – „ TV ”, което съответствува със съкращението на името „ Tuvalu ”. Така страната се оказва притежател на известния домейн.tv, който държавното управление преотстъпва на канадска медийна компания. В подмяна на правата за ръководство на.tv, тя би трябвало да изплати 50 млн. $, които Тувалу получава в период до 10 години от подписването на контракта през 1998 година, а по-късно би трябвало да й се заплаща по 1 млн. $ на всеки три месеца до 2048 година С първата получена вноска от договорката страната заплаща участието си за присъединение към Организация на обединените нации.  
Но ориста на Тувалу е неразбираема, тъй като тя се оказва на фронтовата линия в битката с световното стопляне. Държавата е оповестена за първата територия, която ще бъде изцяло потопена в резултат от климатичните промени и то през идващите тридесет години. Това е съществена тематика и действително терзание за локалното население. По време на дъждовния интервал, от ноември до март, островът е подложен на тропически стихии и е заливан от урагани. Добивът на риба е намалял доста поради замърсяването на океаните и изгубването на кораловите рифове, заобикалящи островите. Много от жителите на Тувалу се местят в други страни като Австралия и Нова Зеландия и са известни като първите мигранти поради климатичните промени.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР