Дълбоко под повърхността на морето има източник на енергия, различен

...
Дълбоко под повърхността на морето има източник на енергия, различен
Коментари Харесай

Япония търси енергия от океанските течения

Дълбоко под повърхността на морето има източник на сила, друг от всички останали и японски учени считат да се възползват от него.
Те са построили голяма турбина, която може да работи безкрайно, задвижвана от най-силните океански течения.

Ishikawajima-Harima Heavy Industries, известна още като IHI Corporation, учи тази технология повече от десетилетие, а през 2017 година стартира да си партнира с Организацията за развиване на новите енергийни и индустриални технологии (NEDO).

Експертите приключиха тестването на прототипа през февруари, което продължи повече от три години. 330-тонният първообраз получи името Kairyu, което може да се преведе като - океанско течение.

Kairyu се състои от 20-метров корпус, заобиколен от чифт цилиндри с сходен размер, всеки от които съдържа 11-метрова система за генериране на сила. 

Тестването сподели, че тази турбина може да генерира предстоящите 100 киловата постоянна сила и фирмите към този момент възнамеряват да усилят системата до 2 мегавата, които могат да бъдат на пазара още през 2030 година, написа Bloomberg.

Турбината е тествана във водите край югозападния бряг на Япония.

Япония разчита в огромна степен на вноса на изкопаеми горива. Предвид отрицателното отношение на обществото към потреблението на нуклеарна сила след злополуката във Фукушима през 2011 година, тази страна от ден на ден се пробва да се концентрира върху потреблението на възобновими енергийни източници.

Поради огромните планински региони и местоположението си, Япония няма доста благоприятни условия за основаване на вятърни паркове или полета за слънчеви панели. Затова се пробва да се възползва от това, което има - мощното океанско течение Курошио.

IHI пресмята, че при сполучливо " събиране " на сила могат да се произведат 205 гигавата електричество, което на процедура би било задоволително за огромна част от енергийните потребности на страната, оповестява Science Alert.

Но този страховит източник на сила е доста сложен за потребление. Най-бързите течения са покрай повърхността, където тайфуните могат елементарно да разрушат турбините. Затова турбината Kairyu е проектирана да плава на към 50 метра под повърхността. 

В съпоставяне със междинния вятърен парк, океанската турбина е пренебрежимо слаба, само че пък проектът ще получи своя ъпгрейд и Kairyu ще получи своя наследник - същинско страшилище, което ще завърти 20 метра витла, с цел да генерира 2 мегавата.

Въпреки големия интерес към този относително незадоволително употребен възобновим източник на сила, опитите за събиране на мегавати от приливите, вълните и океанските течения нормално приключват с крах. Проблемът е във високите инженерни разноски, екологичните ограничавания, близостта до крайбрежните зони и други сходни.

Ако IHI Corp. в случай че съумеят да преодолеят всички тези компликации, океанската сила може евентуално да обезпечи 40 до 70 % от енергийните потребности на Япония.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР