Дъждовното есенно време провокира повишен темп на растеж на гъбите,

...
Дъждовното есенно време провокира повишен темп на растеж на гъбите,
Коментари Харесай

Експерт: Есенните горски гъби могат да бъдат опасни

Дъждовното есенно време предизвика нараснал ритъм на напредък на гъбите, само че също по този начин прибавя рисково свойство към тях , споделя микологът, претендент на биологичните науки Михаил Вишневски пред радио Спутник, осведоми БГНЕС. Увеличеният ритъм на напредък на гъбите при дъждовно есенно време е по едно и също време плюс и минус. От една страна, можете да съберете по-голямо количество. От друга страна, гъбите узряват по-бързо и стават несъответствуващи за ястие .
Ако събираме гъби, с цел да извлечем оптимално техните лечебни свойства, тогава колкото по-стара е, толкоз по-широка е нейната шапка и толкоз повече тя е натрупала всичко потребно. А за гастрономически цели би трябвало да се съсредоточим върху тъкмо противоположното. Колкото по-млада е гъбата, толкоз по-малка е тя, по-плътно прилепват краищата на шапката и толкоз по-добра е за храна. Старите гъби освен губят своята гастрономическа прелест, само че теоретично могат да имат отровен резултат върху човешкото тяло.  За да може гъбата да аргументи токсични вреди, тя би трябвало да е остаряла, проядена от ларви на инсекти и обхваната от мухъл или невидими патогени като едноклетъчни паразитни амеби. Ако инцидентно сте взели червива гъба, тогава премахването на ларвите няма да избави ситуацията. Потенциалната опасност не са ларвите в самите гъби, а техните тайни. Те остават в изгризаните канали вътре в гъбата. След това мухъл, бактерии, едноклетъчни патогени и други стартират да се заселват там. Дори в случай че е допустимо по някакъв метод самите ларви да бъдат изчистени, секретите вътре в гъбите не могат да бъдат отстранени, предизвестяват специалисти.
 Рецепта на деня: Английска салата с пилешко и гъби Рецепта на деня: Английска салата с пилешко и гъби
Печурките са жанр базидиеви гъби от семейство Печуркови. Имат гуглести плодни тела и спорообразуващ пласт под формата на пластинки. Харак...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР