Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в

...
Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в
Коментари Харесай

Унищожена е повече от половината реколта от череши в Североизточна България

Дъждовете са унищожили повече от половината годишна продукция от череши в Североизточна България. Тревожните данни изнесоха овощари в Силистренския район, където се отглеждат най-вече кайсии, праскови и череши.

Един от най-големите производители на плодове в района Димитричка Търпанова споделя, че има огромен риск при самото произвеждане, подбуден от проливния дъжд.

" Черешата беше във фаза преди бране, имаме огромни провали от цепене. Това е 100% за сметка на производителите, застрахователите не го изплащат. Сливовите насаждения въобще не цъфнаха поради студа. Пораженията от слани също не се покриват от застрахователи ", уточни тя.

Според нея нацепената череша може да се преработи за сок, само че брането на кг е с по-скъпа цена, в сравнение с могат да го купят соковите фабрики.

" Черешата за пресния пазар е на 2-3 лв. за кг. Цената е по-ниска от миналогодишната, само че и покупателната дарба е по-малка, по тази причина черешите не се продават. Голямото Данък добавена стойност е една от аргументите ", изясни производителят.

По думите й част от кайсиите нямат годишна продукция, разчита се на по-късно цъфтящите сортове и по-новите селекции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР