Да загубиш мач е болезнено. Особено ако си се заредил

...
Да загубиш мач е болезнено. Особено ако си се заредил
Коментари Харесай

Най-тежката загуба не е във футбола

Да загубиш мач е мъчително. Особено в случай че си се заредил с обич и вяра да отпразнуваш с другари дълго чакана победа на обичания тим.

Още по-болезнено е, в случай че неуспехът пристигна, откакто си бил уверен в триумфа, виждал си триумфа в съзнанието си, въображаемо си държал купата в ръцете си… След това идват отчаяние и болежка, които доста хора не схващат и за които е нужно време да отминат. Но отминават.

Има обаче, надалеч по-тежки загуби.

Именно такава загуба и запечатан върху фотография, снимана по време на мача "Левски " — "Славия " за Купата на България нощес. (Снимката можете да видите ТУК ).

Две момчета на забележима възраст под 10 години, голи до кръста, стоят на пистата на стадион "Васил Левски ". Надписите по телата им гласят "Levski hooligan ", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards — всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West — на най-влиятелната секта в агитката на "Левски " — "София Запад "). Моментът на фотографията улавя едното момче с победоносно вдигнати ръце, а другото, наподобява, прави нацистки привет.

Това е огромната загуба. Загуба за "Левски ", за българския футбол, за обществото. И няма безусловно никакво значение на кой тим симпатизират, от кой мач е фотографията. Има значение, че след няколко години тези момчета може да хвърлят бомбички по стадионите и да нараняват аудитория и служители на реда. Има значение чий образец следват. И най-важното — дали тази загуба е поправима.

Кадърът извиква доста въпроси — по какъв начин са позволени тези момчета и в този тип на пистата по време на футболен мач? Какво вършат всички виновни институции като БФС, клубовете, професионалната футболна лига, полицията, охранителните компании? Какво вършат обществото и страната?

Дисциплинарната комисия към БФС обичайно слепешком постанова санкции, които си вървят като хроника, без да водят до някакви възпитателни ограничения. Нещо като въведените наказания за псуване на стадионите, които щяха да възпитат почитателите и да възцарят "ведра атмосфера " на стадиона. Те прочее бяха въведени след предложение на члена на изпълнителния комитет на БФС и президент на "Славия " Венцислав Стефанов. Същият, който се преоблече особено за награждаването в сряда вечерта на "Васил Левски " и постави фланелка с облика на Владимир Путин във военна униформа и надпис "Армия России ".

Самите клубове, или най-малко тези с огромните проведени агитки, са пасивни и значително подвластни от въпросните агитки и даже не пробват да трансформират това. Държавата в лицето на Министерство на вътрешните работи и министерството на спорта работи по нов закон за футболното безчинство и стягане на ограниченията по стадионите, само че се забави прекомерно доста. Институциите се засилват единствено при тежки произшествия и по-късно утихват — до идващия случай.

Всъщност на стадион "Васил Левски " имаше и друга картина. Имаше доста деца, които пееха и развяваха шалове на "Левски " и "Славия ". Деца, възпитани в обич към обичания тим, която се предава сред поколенията. И която води до болежка след загуба на обичания тим.

Но въпросът е по какъв начин ще реагират обществото и страната след другата, по-тежката загуба.
Снимки: БТА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР