Да ви е правило впечатление, че в някои заведения салатите,

...
Да ви е правило впечатление, че в някои заведения салатите,
Коментари Харесай

По грамажа ще ги познаете

Да ви е предписание усещане, че в някои заведения салатите, порциите и десертите стартират да се смаляват, само че цените като цяло се резервират? Или че пакетчетата ядки все по-често не са по 100, а по 90, 85 или 80 грама? А у нас към този момент от дълго време свикнахме, че самунът самун не е 1 кг, кофичката кисело мляко е от 400 или 450 грама, а когато е 500 получаваме " бонус ", написа Българска телеграфна агенция.

Някои го виждат, други не, само че това събитие е реалност. Особено във време на висока инфлация. Нарича се " шринкфлация " и въобще не е ново, а се появява периодичен във времена на рецесия, когато фирмите би трябвало да се борят с високите цени на първични материали, превоз и труд и естествено трансферират тежестта върху потребителите. Създаден от английската икономистка Пипа Малмгрен, терминът разказва обстановка при която производителите понижават качеството или количеството на даден артикул, с цел да запазят цената му, като се надяват, че потребителите ще продължат да го купуват, защото са привикнали с него.

А в този момент на всички места по света е време на огромна " шринкфлация ", подхранвана от световната инфлация, която се прави оценка на 7 на 100 през май, съгласно Асошиейтед прес, която цитира " Стандарт енд Пуърс Глоубъл " (S&P Global). В Съединени американски щати, да вземем за пример, дребната кутийка с кърпички " Клийнекс " (Kleenex) към този момент съдържа 60 броя, а допреди няколко месеца те са били 65. Плодовите млекца " Чобани флипс " (Chobani Flips) пък са се свили от 150 на 130 грама. Във Англия " Нестле " (Nestle) понижи пакетчетата кафе " Азера американо " от 100 на 90 грама, а в Индия известният сапун " Вим " спадна от 155 на 135 грама.

" Шринкфлацията идва на талази. В момента сме на гребена поради високата инфлация ", споделя Едгар Дуорски, юрист и някогашен асистент основен прокурор на щата Масачузетс, който от десетилетия документира образци за " шринкфлация " на уеб страницата " Кънсюмър уърлд " (Consumer World). По думите му сегашната вълна е почнала още предходната есен, когато той забелязал, че пакетите зърнени храни почнали последователно да се смаляват. Дуорски показва стотици образци за понижени количества при непокътнати цени. Тоалетната хартия " Котонел ултра клийн кеър ", да вземем за пример, е намаляла от 340 на 312 листа, а кутийката кафе " Фолджърс " е спаднала от 150 на 130 грама, въпреки и съгласно производителя това количество все по този начин да е задоволително за 400 чаши.

Според Дуорски " шринкфлацията " е комфортен инструмент за производителите, които са сигурни, че потребителите ще виждат повишението на цените, само че множеството няма да извърнат внимание на понижените количества. Фирмите също така си служат и с различен трик - маркират по-малките пакети с ярки нови етикети, които притеглят очите на купувачите. Точно това направи " Пепси " (Pepsi) с пакетите чипс " Фритос скупс ", които освен понижиха от 500 на 450 грама, а и нарастнаха, само че за сметка на това опаковката им стана по-мамеща и привлекателна. " Пепси " отхвърля коментар за " Фритос ", само че признава, че последователно заменя бутилките " Гаторада " от 950 мл с такива от 820 мл и в същото време покачва цената. Компанията твърди, че смяната е подготвяна от дълго време и няма връзка със сегашната рецесия.

Някъде компаниите са по-директни и оповестяват измененията. В Япония, да вземем за пример, производителят на снаксове " Калби " (Calbee) разгласи през май, че понижава пакетите с 10 на 100 и подвига цената им с толкоз поради повишаването на суровините. През януари веригата " Доминос пица " (Domino's Pizza) разгласи, че кутийките пилешки крилца се свиват от 10 на 8 броя, само че цената се резервира. Подобни образци обаче не са доста. Още по-малко са противоположните образци. Когато инфлацията спадне, конкуренцията може да накара производителите да понижат цените или да върнат по-големите пакети. Но съгласно Дуорски когато количеството на един артикул един път намалее, то си остава такова даже и след смяна на обстановката в позитивна посока. " Рядко може да забележим някоя опаковка да си върне предходния размер ", споделя той. Според Хитендра Чатурведи от бизнес колежа на Аризонския държавен университет без подозрение доста компании изпитват проблеми с работната ръка и високите цени на суровините. Но в някои случаи облагите им порастват експоненциално, а това е тревожно.

Той дава за образец " Монделийз интернешънъл " (Mondelez International), които напролет понесоха съществени рецензии за намаляването на размера на известния шоколад " Кедбъри ", без да понижат цената му. Печалбата на компанията през 2021 година се повиши с 21 на 100, само че през първата четвърт на актуалната въпреки всичко спадна с 15 %. В същото това време облагата на " Пепси " набъбна с 11 на 100 през 2021 година и със 128 на 100 през първото тримесечие на 2022 година " Не споделям, че става дума за печалбарство, само че мощно мирише на такова ", показва Чатурведи. " Дали пък те не употребяват проблемите с доставките и предлагането, с цел да създадат повече пари? " Без подозрение " шринкфлацията " има и такава цел. Затова четете деликатно етикетите. И най-много какъв брой тъкмо съдържат пакетите и бутилките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР