Да, твърди кметът. Не, категорични са експертитеИма риск от хепатит,

...
Да, твърди кметът. Не, категорични са експертитеИма риск от хепатит,
Коментари Харесай

Има ли риск от хепатит А в Перник

Да, твърди кметът. Не, безапелационни са специалистите
Има риск от хепатит, който може да плъзне в града поради неналичието на вода. Това сигнализира кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова тв. От Министерството на здравеопазването споделят, че има риск от хепатит, когато е нарушено водоподаването и са нарушени хигиеничните привички на хората, изясни градоначалникът. И добави: „ Риск от санитарно-хигиенна позиция постоянно има. Ние имахме два доста тежки случая, когато имаше разбъркване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е извънредно амортизирана ”.

 „ Стандарт ” потърси мнението на специалистите. Бум на хепатит А има в избрани точки на страната, само че макар неналичието на вода, Перник не е измежду тях, заяви пред „ Стандарт ” доктор Ангел Кунчев, държавен здравен контрольор . По неговите думи, хората, които живеят в режим на безводие, от време на време си построяват по-ефективен способ за справяне, в сравнение с тези, които имат постоянно водоснабдяване.

" Хората, които живеят при режим, знаят, че би трябвало да употребяват оптимално дейно водата, употребяват кърпи и дезинфектанти. В същото време имаме обитаеми места, където към този момент има пик на болестта макар постоянното подаване на вода ", съобщи Кунчев. Той уточни, че увеличените случаите на хепатит не са нещо извънредно за сезона, тъй като това постоянно се случва през есента или зимата. За благополучие, тази година няма контакт посредством инфектирани водоизточници или храни, а хората си предават заболяването най-вече в персонално другарство. Това значи, че няма метод да има всеобща зараза.

Най-чести случаи са в затворени колективи - възпитаници или студенти, уточни и проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Препоръките на експертите за предварителна защита на заболяването е да знаят няколко неща. Първото е, че при бебетата той не се демонстрира, а за първи път това става в учебна възраст. Потъмняването на урината и пожълтяването на склерата на очите са част от признаците. Заболяването не оставя трайни провали след излекуването си, само че би трябвало да се съблюдава строга диета и да се заобикалят мазни храни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР