Да се увеличи вдовишката добавка към пенсиите, предлагат депутати от

...
Да се увеличи вдовишката добавка към пенсиите, предлагат депутати от
Коментари Харесай

Хиляди пенсионери затаиха дъх! Депутати гласят големи промени, свързани с пенсиите, от 1 август

Да се усили вдовишката добавка към пенсиите, оферират депутати от Българска социалистическа партия с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани сред първо и второ четене на проектобюджета на ДОО в Народното събрание, написа Блиц. В момента пенсионерът има право на добавка в размер на 26,5 на 100 от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга.
Според предлагането вдовишката добавка би трябвало да стане 30 на 100 от пенсията на умрелия брачен партньор. Предложението планува смяната да влезе в действие от 1 август тази година.
Според КСО добавката не може да се получава дружно с наследствена пенсия от същия наследодател. Тя се получава в това число и над лимитираната на оптимален размер пенсия или общ брой от пенсиите.
От 1 август депутатите оферират и да се преизчислят пенсиите за трудова активност, отпуснати до 24 декември 2021 година в това число, като процентът за годините и месеците застрахователен стаж стане 1,35 за всички пенсии.
Промяна от Българска социалистическа партия оферират и при учителските пенсии. Сега на учителите, които са придобили право на пенсия по общия ред, се изплащат пенсии за застрахователен стаж и възраст от фонд „ Пенсии “ и добавка от Учителския пенсионен фонд в размер 0,33 на 100 от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на пенсия. Предлага се тази добавка да се усили на 0,5 на 100 от пенсията за всеки месец спомагателен стаж.
Да се усили паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) е друга концепция на Българска социалистическа партия. В законопроекта се планува майчинството за втората година да стане 850 лв., а не 780 лв., колкото е записано в проектобюджета.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР