Да се промени срокът на действие на приетия днес мораториум

...
Да се промени срокът на действие на приетия днес мораториум
Коментари Харесай

Отпада ли мораториумът? До кога се замразява цената на тока

Да се промени срокът на деяние на признатия през днешния ден мораториум върху цените на тока и парното, предлага  краткотрайната парламентарна комисия по въпросите с енергийната рецесия.

Комисията реши мораториумът да влезе в действие на следващия ден и да продължи до 31 март 2022 година Тя предлага Народното събрание да утвърди тези дати.

Първоначално през днешния ден депутатите взеха решение да се вкара мораториум от 1 януари 2021 година Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " обаче разяснява в комисията, че мораториум със задна дата крие опасности, по тази причина предложи да е в действие от 16 декември т.г. " За предлагането му гласоподаваха 8 депутати от комисията, двама бяха срещу и двама членове се въздържаха.

" Решението за мораториум върху цената на тока ще би трябвало още на следващия ден да се анулира. Не ви го споделям като наставление, нито като човек с дълъг опит, споделям го като угриженост. Не може Народното събрание да прави неточност върху неточност. Трябваше да понижим 15% на Данък добавена стойност и щяхме да понижим цената на тока за бита ", съобщи Рамадан Аталай при започване на полемиката.

Депутатите се събраха поради проблема с наложения по-рано от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС и подкрепено от всички парламентарни групи без Движение за права и свободи.

По-рано през днешния ден шефката на  кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова разгласи, че на следващия ден Народното събрание би трябвало да поправя решението си за мораториума. Това провокира неодобрение от групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание.

" Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум би трябвало да се анулира. Не съм съгласна за следващ път Народно събрание да извършва волята на представител или шеф на кабинет при взето към този момент решение. Това дали решенията са верни или не, не мисля, че може тя да разяснява. Не е съществувала процедура до в този момент различен с изключение на министър или министър председател да разяснява и да задължава Народното събрание ", съобщи ръководителят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се насочи предизвестие към екипа на премиера Кирил Петков и особено до Лена Бориславова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР