"Да се научи на политика"Такъв призив, съвет или изискване отправи

...
"Да се научи на политика"Такъв призив, съвет или изискване отправи
Коментари Харесай

Има такова политическо самоубийство

"Да се научи на политика "

Такъв апел, съвет или условие насочи Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на "Има подобен народ " (ИТН), към премиера в оставка Кирил Петков, малко откакто с гласовете на Има Такъв Народ беше комплициран завършек на държавното управление, от което партията до неотдавна беше част.

Интересен апел, съвет или условие, който може да бъде взет под внимание от самите Има Такъв Народ. Все отново, с поддръжката си за вота на съмнение те - съзнавайки го или не - може би сложиха завършек на своето значимо битие на политическата сцена, написа

Разривът с "Продължаваме смяната " и в по-малка степен с останалите съдружни сътрудници Българска социалистическа партия и "Демократична България ", който вместо да бъде решен посредством разговор от двете (четирите?) страни, в действителност беше доразпален с обиди и обвинявания, и гласуването за сваляне на доверието от държавно управление, запращат Има Такъв Народ по бързата линия към още едни предварителни избори, на които границата от 4% към този момент може да се окаже предизвикателство за партията.

С други думи, 19-те депутати от "Има подобен народ " може би в сряда гласоподаваха както за края на кабинета "Петков ", по този начин и за края на парламентарната си кариера в границите на това и последващи Народни събрания.

Случилото се в сряда е следващият неочакван образец за неналичието на инстинкт за политическо самозапазване в Има Такъв Народ. Те го оправдават с морал. Други го изясняват с извършване на ползите на трети лица.

Без значение от повода, фактът е, че от всички партии, подкрепили вота на съмнение, "Има подобен народ " имат най-вече за губене.

На първо място, отговорността за рухването на държавното управление в този момент елементарно може да бъде трансферирана на тях (а не на дейностите на "Продължаваме смяната ", които Има Такъв Народ показват за собствен мотиватор).

ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане " през цялото време на 47-то Народно заседание бяха съпротива и като такава е изцяло разумно да желаят събаряне на държавното управление и да гласоподават за такова. Техните депутати обаче - даже тези, завърнали се в пленарна зала особено за събитието - не бяха задоволителни.

Без гласовете на Има Такъв Народ, вотът на съмнение нямаше да мине. Правителството нямаше да падне. Мандатната въртележка нямаше да се завърти още веднъж и нямаше да вървим на избори, както се обрисува в този момент.

Партията на Слави Трифонов сама се сложи в позицията да може да бъде упреквана от Политическа партия, Българска социалистическа партия и "Демократична България " - а и от част от своите гласоподаватели - за следващия предварителен избор. Както беше и съществена причина да се върви не един път, а три пъти на избори през 2021 година

Видяхме по какъв начин методът към останалите политически сили и твърдата позиция "или нашата, или избори " се отразиха на "Има подобен народ " предходната година.

На първите избори имаха 565 хиляди гласа (17,66% от всички). Да са втора политическа мощ не им беше задоволително, поради което гласувахме и през юни. Станаха първа политическа мощ с 657 хиляди гласа (24,08% от всички гласували), само че това също не ги устройваше.

Така на третия избор - през ноември - се сринаха до 249 хиляди гласа (9,52%). Взетите от тях решения, неоползотворените благоприятни условия и поредицата от избори доведоха до понижаване на поддръжката за тях, немалка част от която се дължеше на протестен избор против досегашното ръководство.

Има Такъв Народ се трансфораха в стабилизиращ фактор - подобен, който не носи отговорността да ръководи самичък, само че от който зависи ще има ли кабинет, или не. Роля, която явно им хареса задоволително, че да се съгласят на присъединяване в четворна коалиция с "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия и "Демократична България ".

Всичко на база съдружно съглашение, чието неспазване в този момент акцентират като един от причините за всичките си дейности - от отдръпването от ръководството до поддръжката на вота на съмнение.

Всъщност, съдружното съглашение не е неоснователна причина. Надеждата тази комплицирана коалиция на тънки крайници през цялото време беше, че партиите в нея взаимно ще се пляскат през ръцете, с цел да не разрешават нередности в един или различен бранш. Стабилизация - икономическа, вътрешно и външно политическа - въз основата на взаимни отстъпки и съвместен надзор.

Видяхме, че това не стана. Вместо разговор и взаимни отстъпки, Политическа партия и Има Такъв Народ си спретнаха боксов мач, в който прехвърчаха все по-остри обвинявания по линия на корупция, харчене на обществени средства, зависимости и прочие.

Така, в опита си гласно и бурно да бранят своите позиции, от партията на Слави Трифонов се оказаха от едната страна на барикадата - най-малко за едно нещо - с ГЕРБ и Движение за права и свободи. А това е задоволително, че Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България да го употребяват и да приказват за ново болшинство, нова коалиция, обятия, целувки и прочие

Реално такова болшинство няма. Нищожна е вероятността ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и "Има подобен народ " да образуват коалиция в този или който и да е идващ парламент, а и самият Трифонов обществено отхвърли тази опция. Случи ли се сходно болшинство, това в действителност ще е самоубийството на този политически план.

Но и без нея, Има Такъв Народ се простреляха в крайници. Поеха с останалите партии към избори, от които могат да излязат най-големия губещ.

Вотът е доста евентуално да е с ниска изборна интензивност поради преумората на гласоподавателите. Очакванията са, че при парламентарно показаните сили резултата си видимо ще покачат главно от "Възраждане " - опозиционна партия с популистки послания, която ще обере немалка част от популисткия избор и която не носи от багажа, насъбран от четирите (доскоро) ръководещи, и този на ГЕРБ и Движение за права и свободи като някогашни ръководещи.

Движение за права и свободи също обичайно печели от ниската изборна интензивност, тъй като колкото по-малко са гласувалите, толкоз по-висок резултат носи всекидневно твърдото и устойчиво електорално ядро на партията.

ГЕРБ, даже да са първа политическа мощ, както скорошните проучвания посочваха, ще са в позиция на това да би трябвало да се съобразят с прекалено много условия от евентуални сътрудници.

За Политическа партия, Българска социалистическа партия и "Демократична България " държанието им през юнската рецесия ще даде отражение на това по какъв начин ще се промени поддръжката за тях.

Защото "Има подобен народ " са тези, които ще оберат главните отрицателни последици от краха на държавното управление. Действията им ги вършат лесна цел за обвиняванията на досегашните им сътрудници за връзки със задкулисието, спекулиране за обща работа с ГЕРБ и Движение за права и свободи, причиняване на нова политическа рецесия и прочие

Подходът на Има Такъв Народ към политиката - даже да е основан напълно на "редно " и "нередно " по техните морални критерии, е лишен от всякаква дълготрайна тактика.

Без тактика, войните се губят.

Изборите от предходната година към този момент демонстрираха поразителен спад в поддръжката за партията (в действителни гласове). Социологическите изследвания от месец май тази година ги поставяха в даже по-лоша обстановка - сред 5,4% ( "Галъп Интернешънъл ") и 5,8% ( "Тренд ") поддръжка измежду твърдо решилите да гласуват*, което отрежда на партията последно място в един идващ, осемпартиен парламент, в който вероятно влиза "Български напредък " на Стефан Янев.

Големият въпрос в този момент е дали тези скъпи по-малко от 2 % не са били стопени - от акцента върху "Македонияяяяя! " за сметка на всичко останало (включително джоба на избирателите), от изказванията на ръководещите за активността на районното министерство, от обидите от парламентарната естрада, отцепниците и най-много от гласуването в поддръжка на вота на съмнение. Гласуване, което разреши да се размахва картата "ИТН гласоподава с ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

Необходими са по-пресни проучвания на настройките на гласоподавателите, които да обзет следствията от турбулентния месец юни. Въпреки това, все още ситуацията на Има Такъв Народ не наподобява положително.

Без значение какво стои в основата на дейностите на партията, тези дейности не работят в интерес на нейното оставане в политическия живот на страната.

Искрата, разпалена от един референдум и избухнала в избухлив огън през лятото на 2021 година, единствено година по-късно е подухвано от една или друга страна пламъче. Достатъчно, че да възпламени държавно управление, само че може би незадоволително, че да си прогори път към нов парламент. А без наличие в Народното събрание, никоя партия не може да брани позициите, които е заела пред своите гласоподаватели.

Такъв народ към момента има. Но предвид на горното той може би към този момент ще гласоподава за други.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР