Да се даде възможност на малките винопроизводители да излязат реално

...
Да се даде възможност на малките винопроизводители да излязат реално
Коментари Харесай

НФСБ предлага малките винопроизводители да продават собствено вино при облекчени условия

Да се даде опция на дребните винопроизводители да излязат действително на пазара и да продават лично вино при облекчени условия. Това плануват измененията в Закона за виното и спиртните питиета, импортиран от Националния фронт за избавление на България.

В момента те нямат правото да продават лична продукция. По тази причина по данни на патриотичната коалиция сред 30 и 50% от нея се предлага нерегламентирано в сивия бранш, без да се управлява качеството. Същевременно доминират притежателите, които стопанисват маломерни или междинни стопанства. Според създателите на предлагането помощта за тях е повече от нужна.

Депутатът и заместител ръководител на парламентарната комисия по земеделие и храни Йордан Апостолов акцентира, че посредством тези законодателни промени ще се даде опция винопроизводителите да излязат на пазара законно, със лично име, марка и качество на продукцията си. Предлаганото за продажба количество обаче, не може да бъде повече от 100 хектолитра за съответната година.

Няма да се вкарват нови регулаторни режими, които да натоварят дребните винопроизводители, а ще се употребяват сегашните разпореждания за регистрация - производителите ще бъдат задължени само да записват в Изпълнителната организация по лозата и виното къде се създава виното, площта на лозето, индустриалния и съдов потенциал и категориите виновност, които създава домашният производител. При несъответствия няма да се стига да лишаване на права, а Агенцията ще даде опция на производителите в 10-дневен период да създадат корекции. Предвижда се такса, която не може да е повече от 20% от пазарната цена на виненото грозде, прибрано през предходната земеделска година.

Освен това дребните винопроизводители ще бъдат облекчении от това, че за тях няма да се ползват разпоредбите за данъчните хранилища, за акцизни артикули и условията за потребление на средства за премерване, надзор и за калиброване на съдовете за произвеждане и предпазване на вино.

От Националния фронт за избавление на България показват, че законодателните промени действително подкрепят дребния бизнес в бранша, а дават и опция за развиване на винения туризъм.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР