Да, полезни мазнини съществуват! Дори те са изключително важни за

...
Да, полезни мазнини съществуват! Дори те са изключително важни за
Коментари Харесай

Полезни мазнини - виц или реалност?

Да, потребни мазнини съществуват! Дори те са извънредно значими за построяването на клетъчните стени в организма, за действието на мозъка даже, защото повече от половината от мозъка ни се състои от мазнини. Добрите мазнини забавят разграждането на въглехидратите и по този начин организмът се усеща по-сит за по-дълъг интервал от време.

Кои обаче са тези толкоз потребни мазнини?

Това са ненаситените мастни киселини, които са нужни на организма и естественото му действие. Те се разделят на два типа: мононенаситени и полиненаситени. Към първите спадат артикули като авокадо, зехтин, фъстъци.

Полиненаситените мастни киселини се разделят на два подвида: Омега-3 и Омега-6. Те са взаимносвързани и постоянно кореспондират между тях, в случай че се гони най-благоприятен резултат за здравословно хранене. Омега-3 се съдържа в морските блага, лененото семе и други Омега-6 има в шафрана, царевицата, зърнените храни и други

Счита се обаче, че вторите посочени са потребни единствено тогава, когато се съчетават вярно с артикули, съдържащи Омега-3 мастни киселини. Една от аргументите е, че огромното количество на Омега-6 може да провокира пренасищане на организма от този тип и да се получат разнообразни възпалителни процеси в тялото, до момента в който Омега-3 киселините са тъкмо противоположното – противовъзпалителни.

Тъй като Омега-3-киселините са прекомерно малко в организма ни, постоянно доста хора, осведомени с материята, прибягват към хранителни добавки, съдържащи огромно количество от това вещество, по този начин належащо за вярното действие на тялото. Най-много се предлага рибеното масло като добавка, изключително за хората, които не употребяват рибни произведения най-малко два пъти седмично. Добрата дневна доза от рибено масло е от 1000 до 2000 мг на ден.

Въпреки всичко би трябвало да се внимава даже с положителните или още потребни мазнини, тъй като въпреки всичко те са мазнини и са доста калорични. Трябва да бъдем доста деликатни към продуктите, които подпираме и консумираме. Как и с какво се съчетават – това е главно предписание за здравословен и потребен хранителен режим.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР