Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на

...
Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на
Коментари Харесай

Училище до 18.30 обсъждат в МОН

Да няма образователни часове след 18.30 часа в името на сигурността на децата. Това разискват от управлението на Министерството на образованието и науката, заяви за DarikNews зам.-министър Таня Михайлова. " Идеята е втора промяна да завършва в 18.30. Много е изморително учениците да са на учебно заведение до 19.15. Предпочитам нулеви часове, само че да тръгнат по-рано, тъй като към момента и децата не са толкоз изморени, и водачите са по-концентрирани ", разяснява зам.-министърката на образованието, която призна, че концепцията се обмисля и поради последните произшествия с блъснати от коли осмокласници по улиците на столицата вечер по мрачно. " Ето, 23-то СУ е един добър образец. Има и други учебни заведения, които са го въвели. Надявам се да го създадат тези, които могат да го създадат ", добави Таня Михайлова.

В учебните заведения, които към този момент го вършат, децата стартират образователни занятия с един час по-рано. Така, в случай че се постанова да имат седми час, също ще приключат в 18.30 часа, както в случай че имат единствено шест часа. Според зам. просветителната министърка по този метод децата ще си потеглят от учебно заведение с най-малко час по-рано, когато към момента не са толкоз изморени, с цел да внимават при секване.

По думите й едносменният режим, който напълно ще постави завършек на ученето до късно вечер и по мрачно, изключително през зимата, няма по какъв начин да бъде въведен скоро в огромните градове. За София срокът за прекосяване към една промяна на учене е 2029 година, само че в случай че е допустимо и по-рано да стане, ще се направи, сподели Таня Михайлова. " Отменихме периода, тъй като един период би трябвало да е реален. Някои градове към този момент са на едносменен режим, само че за жалост заради демографския проблем - тъй като няма деца ", разяснява Михайлова.

Когато децата минат на едносменен режим, ще стартират образователните занятия в 8.00, а някои даже в 8.30 ч.

Зам.-министър Таня Михайлова разяснява и недоволството на някои родители, че още веднъж междусрочната почивка е по средата на седмицата и се пада в сряда, 5 февруари, а на идващия ден, четвъртък, децата би трябвало да стартират учебно заведение. Това основава неудобства, изключително за фамилиите с по-малки възпитаници. По думите й това не е почивка за отдих, а един ден, предопределен чисто организационно за прекосяване от единия в другия период. " Това е ден за пренастройка - да не стартира детето от втора промяна в единия ден на идващия ден първа промяна, към този момент за втория период. Няма нищо трагично. Междусрочната почивка постоянно е била 1 ден сред двата периода. Логиката е, че това е чисто учредителен ден ", добави още заместничката на Красимир Вълчев.

Както всяка година, дните се броят прецизно от чиновниците в МОН и образователните през първия период не би трябвало да надвишават тези през втория. А сметките се объркват и когато има национални празници и се постанова и понеделник да бъде почивен, тъй като по този начин понижават образователните дни, изясни още зам.-министърката. Пак поради прецизното делене на образователните дни през първия и втория период тази година децата в пети и шести клас ще завършат не на 15-и, а на 16 юни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР