Да изпаднеш във финансово затруднение не е срамно, нито пък

...
Да изпаднеш във финансово затруднение не е срамно, нито пък
Коментари Харесай

Разлики между бърз кредит и стандартен кредит?

Да изпаднеш във финансово усложнение не е срамно, нито пък са единици хората, които са в тази обстановка. Причините могат да бъдат най-разнообразни и в действителност нямат чак такова огромно значение. Много по-важно е към какъв заем ще се насочите и с какви условия ще бъде той. Финансовите експерти на Microcredit.bg вършат съпоставяне сред най-използваните типове заеми - бързите и общоприетите.

Какво са бързите заеми?

Те се дефинират, като бързи, тъй като се дават бързо и би трябвало да се покрият бързо. Освен това са и за относително ниски суми и кредитната институция не изисква някаква гаранция или поръчителство. Бързите заеми са ориентирани да покрият пазарното търсене на незабавно финансиране и се оправят доста добре с тази задачата.

Какво тогава са общоприетите заеми?

Те се оферират от банки, а не от кредитни институции и също са за относително ниски суми. Процедурата по кандидатстване е по-дълга, тъй като документите биват проверявани на няколко равнища.

Прилики сред банковите заеми и бързите заеми

Кредитите и в банковата им форма и в тази на бързите заеми са главен инструмент, когато на хората не им доближават финансови средства. И при незабавните заеми и при банковите се кандидатства за избрана сума, единствено в случай че се покриват всички условия. И при двата типа заеми цялата сума би трябвало да се върне - и главницата и лихвите по нея. Ако се забави заплащане, то тогава се заплащат наказателни лихви. Общото сред двата заема е и фактът, че са контролирани от страната и при отвод от покриване следват законови последици.

Какви са разликите сред тези два типа заеми?

При кандидатстването

Ще стартираме през цялото време, а точно от процеса на кандидатстване. Бързите заеми се славят със супер олекотена процедура. Различните компании оферират разнообразни способи за кандидатстване, само че главните са - заем в офис и онлайн заем. Попълват се формуляри и се чака за утвърждение няколко часа, като за формулярите е нужна единствено персонална карта. Възможно е да се наложи да отбележите дали имате непрекъснат трудов контракт, само че неговото снимане или инспекция не са нужни.

При банковите заеми би трябвало наложително да посетите клон на институцията и да кандидатствате на място. Освен това за банков заем най-често са нужни повече документи, които да потвърждават постоянни доходи. Самото утвърждение става за няколко дни, а не няколко часа, както при бързите заеми.

При утвърждението

Съществува институция, наречена Централен Кредитен Регистър, където се пази информация за 5 години обратно, дали даден човек е бил правилен при покриване на заемите си, в случай че несъмнено е имал такива. Всяка кредитна институция, преди да отдаде някакво финансиране, прави инспекция в ЦКР и на база на него взема решение, дали този човек е рисков или не е. Парите могат да се преведат в каса на EasyPay, по банкова сметка или да се получат на ръка в офис на компанията.

Банките също вършат инспекция в ЦКР при кандидатстване за заем. Вече споменахме, че изискват набор от документи, като той включва условието за контракт за непрекъснат трудов контракт на повече от 6 месеца. Може да се наложи да попълните 1, 2 въпросника с информация за фамилията ви, приходите и разноските ви, както и актуалните отговорности. Ето поради всичката тази информация, инспекцията при банките лишава повече време.

Какви суми могат да се вземат?

При незабавните заеми има два отличителни типа - до заплата и на равни вноски. И двата типа са за дребни суми. Кредитите до заплата са за напълно дребни суми до 800 лева и са основани за да покрият дребни финансови дупки преди месечната заплата. Бързите заеми на равни вноски, към този момент са за малко по-дълъг интервал и са в размер до към 3300 лева При банковите, общоприети заеми сумата е много по-голяма. В някакви избрани случай може да стигне и до 100 000 лева

За какъв брой време се вземат заемите?

Спешните заеми са кръстени бързи, тъкмо тъй като би трябвало да се върнат в най-кратък период. Спрямо типа на заема, срокът е от месец-два до две години. Естествено, при банковите заеми, периодите са доста по-големи. Могат да са за 10 години и повече.

Какви са размерите на лихвите?

Бързите заеми са в рубрика високорискови заеми, тъй като инспекцията е слаба. Това дава основа и за по-високи лихви, само че не чак толкоз високи, че да не може да бъде затрупан заемът. Освен това и законово има избран таван на лихвите, което е спомагателна сигурност.

За кого са подобаващи бързите заеми?

Този вид финансиране е подобаващ за тъкмо избрани житейски обстановки. Поради по-високата рента и късото време за утвърждение и връщане, следва тези заеми да служат за покриване на неотложни, незабавни разноски. Нужно е и да са в размер по-нисък от месечните доходи на индивида.

Чисто функционално, бързите заеми са доста добра опция, в случай че клиентите живеят на отдалечено място и банковият клон е доста надалеч. Тогава удобството да аплайваш онлайн за заем е голямо предимство.

За кого не са подобаващи?

Хората, които желаят да покрият някакъв действителен заем би трябвало да се насочат към рефинансиране с кредитен артикул с по-ниска рента. Това важи и за хората, които се нуждаят от огромни суми за закупуване на нещо скъпо и надхвърлящо месечния им бюджет. Те също е по-добре да се насочат към други тип кредитни артикули.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР