Да има двуцифрен в проценти ръст на възнагражденията за тази

...
Да има двуцифрен в проценти ръст на възнагражденията за тази
Коментари Харесай

Велев обеща ръст на заплатите. Какво е условието?

Да има двуцифрен в проценти растеж на възнагражденията за тази година. Това дава обещание бизнесът, в случай че държавното управление се съгласи да махне тавана от 30% за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила. Това съобщи в ефира на bTV Radio Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. В отворено писмо работодателите настояха за незабавна среща с държавното управление.

„ Това би разрешило двуцифрен растеж в проценти на продажбите и на заплатите на хората. Това би потиснало инфлацията, тъй като като има рационална и несимволична отплата за цената на електрическата енергия, няма да има напън за повишаване на цените на продаваните артикули и услуги “, съобщи Велев.

Той разяснява и предлагането на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев бизнесът да стане по-гъвкав в работния си график, като работи в събота и неделя  и заобикаля най-пиковите дни в седмицата, с цел да спести от високите енергийни цени.

„ Ако едно дружество работи в събота и неделя, то детските градини ще работят ли също? А по какъв начин да преструктурират работния си график тези предприятия, които работят 24 часа 7 дни в седмицата? Електроинтензивната промишленост е тъкмо това – металургия, стъкло, хартия, торове, цимент. Те са с непрекъсваем цикъл. А доста магазинчета през нощта ли да работят? Кой ще пазари в тях? Нощният цикъл по принцип е нездравословен за здравето и би трябвало да се заобикаля. Той е здравен риск “, добави още той.

По думите му срещата с държавното управление би трябвало да се случи още тази седмица, тъй като всеки ден е загуба, а редица предприятия са спрели работа още от предходната година.

„ Изнасят се производства на обособени произведения отвън страната, тъй като у нас не могат да се произведат на конкурентни цени. Това са изгубени изгоди “, сподели още Велев.

Той разяснява още, че нарастването на минималната работна заплата е обвързано с това по какъв начин ще се реши казуса с цената на силата. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР