Да бъде оплаквано състоянието на българския спорт във времена, когато

...
Да бъде оплаквано състоянието на българския спорт във времена, когато
Коментари Харесай

Нов светъл лъч озари българския спорт през 2022 г.

Да бъде оплаквано положението на българския спорт във времена, когато цялата страна е в разпад, е изцяло безпредметно. Отдавна никой няма право да чака международни геройства от родните състезатели, тъй като самото им наличие на интернационалната сцена може да бъде обсъждано като дребен героизъм.

Но тъй като чудеса се случват освен по Коледа, дано си напомним най-забележителните моменти и най-ярките спортни герои на България от изминаващата година. Макар и малко, такива има.

Безспорно най-открояващият се български състезател сега е баскетболистът Александър Везенков . 27-годишният национал е очевидно най-светлият лъч в мрачната битност на спорта у нас. Саша, както го назовават експерти и почитатели в Европа и по света, е моторът и на своя клубен тим - гръцкия гранд " Олимпиакос ", и на представителния ни отбор.

Благодарение на Везенков тимът от Пирея е измежду водачите в Евролигата, а той самият е измежду водещите състезатели в най-силната баскетболна лига отвън НБА. Българинът към този момент получи голямо самопризнание, като беше провъзгласен два пъти за най-полезен състезател (MVP) в шампионата - през февруари и ноември, а е измежду главните претенденти и за №1 на сегашния сезон.

През лятото Везенков оказа помощ на България да завоюва първа победа на Евробаскет след 11-годишна пауза и отборът ни беше на крачка от класиране в Топ 16 на шампионата в Чехия, Грузия, Италия и Германия. Присъствието му даде спомагателна убеденост и при започване на предквалификациите за шампионата на Стария континент през 2025 година, като сега отборът ни има късмет да продължи напред.

В олимпийската за зимните спортове година би трябвало да бъде подчертано и върху скиора Алберт Попов . На игрите в Пекин `22 през февруари 24-годишният софиянец реализира две исторически за алпийските дисциплини в страната ни класирания на най-големия състезателен конгрес.    

Аби стана първият българин, влезнал в Топ 20 на великански слалом под петте преплетени кръга, финиширайки 17-и. Преди него върховото достижение на наш скиор в тази дисциплинираност беше 21-вото място на легендата Петър Попангелов на игрите в Сараево `84. Три дни по-късно Попов зае 9-о място на слалом и се трансформира в едвам втория българин в Топ 10 на зимните игри в най-техничната дисциплинираност. Единственият подобен беше също Попангелов, приключил 6-и в Югославия 38 г. по-рано.

Алберт блесна и в надпреварите за Световната купа. В края на предишния сезон той сложи персонален връх с 4-то място в слалома от финалите в Мерибел, а при започване на този записа 11-а и 10-а позиция в първите стартове в коронната си дисциплинираност - във Вал д`Изер и Мадона ди Кампильо.

Макар през по-голяма част от годината да беше надалеч от най-славната си форма, непрекъснато наличие на световната сцена продължава да има и Григор Димитров . Тенисист №1 на България още веднъж мина през доста възходи и спадове, само че в последна сметка успя да приключи сезона в Топ 30 на международната класация за десети следващ път.

Дори в отсъствието на най-голямата си звезда  националният тим за Купа " Дейвис " пък реализира две основни победи през 2022 година, които приближиха страната ни до нанагорнище в Световна група I на международното състезание по тенис за мъжки отбори. Избраниците на капитана Валентин Димов първо съкрушиха отбора на Парагвай с 3-1 в плейофа за Световна група II в София през март, а през септември, още веднъж в столицата, извоюваха исторически първи триумф в шампионата против състава на Южна Африка с 3-0.

В началото на февруари на тима ни следва посещение против Нова Зеландия за влизане във второто равнище на Купа " Дейвис ". Поканата към Димитров към този момент е отправена, а от неговия личен график зависи дали ще успее да участва в решаващия дуел.

Преди това самият Григор ще поведе отбора на България като играещ капитан в новия шампионат за смесени тимове " Юнайтед къп " - с изключение на него в състава за конкуренцията в Австралия (29 декември - 8 януари) са включени още Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Александър Лазаров, Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Гергана Топалова.

Отборни бяха всички най-стойностни триумфи за страната ни през тази година. На европейското по повдигане на тежести през май и юни в Тирана щангистите от националния тим , селектиран от старши треньора Иван Иванов, реализираха нещо, което не бе правено от 30 години - завоюваха 5 трофеи в десетте категории, и за втора поредна година станаха екипен първенец на Стария континент.

Златни медали за България извоюваха Ангел Русев , Иван Димов , Валентин Генчев , Дейвид Фишеров и Христо Христов . Разочароващото показване на международното в Богота в края на годината остави лек горчив привкус към цялостното показване на тежкоатлетите ни, само че не може да отнеме от заслужената континентална популярност на тима ни.

Европейски шампионки за трети път в кариерата си станаха бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви . Сестрите от Хасково завоюваха безапелационно златния орден при женските двойки на шампионата в Мадрид през април, разгромявайки във финала германките Линда Ефлер и Изабел Лохау с 2:0 (14, 10) единствено за 35 минути игра. Стоеви имат в сбирката си континентални трофеи също от европейските шампионати в Уелва `18 и Киев `21, както и от Европейските игри в Баку `15.

Отборното показване ненапълно отсрами и като цяло посредственото присъединяване на България на европейското по битка в Будапеща през март и април. Титли в исторически най-плодовития за страната ни спорт завоюваха само Кирил Милов при класиците и Тайбе Юсеин при дамите. Със извоюваните 10 медала (2 златни, 4 сребърни, 4 бронзови) обаче отборът ни се подреди четвърти в таблицата с оценките. Отборно България приключи 7-а в свободния жанр, 6-а в класическия и 3-та при дамите.

Паметен свършек на годината обезпечи националният тим по плуване . На международното в 25-метров басейн в Мелбърн през декември селекцията на генералния управител Кристиян Минковски усъвършенства общо 10 национални върха: пет при щафетите, по два за Дениел Нанков (на 100 м св. стил) и Петър Мицин (200 м св. стил) и един на Калоян Братанов (200 м съчетано).

Върхът беше невижданото влизане на българска щафета във край на международно състезание в дребен басейн. В състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев квартетът ни счупи националния връх на 4х200 м св. жанр и се подреди осми в света.

При неналичието на задоволително модерни триумфи на типичен за България спортове като футбол, волейбол, лека атлетика, на напред във времето последователно стартират да излизат и представители на напълно нетрадиционни за страната ни дисциплини.

Най-впечатляващият образец е бейзболистът Йоанис Александров , който през тази година стана първият българин, подписал професионален контракт с клуб от американската Мейджър лийг - " Чикаго Къбс ". Тийнейджърът от София, който през лятото навърши 18 години, подписа съглашение за 6 сезона и към този момент стартира да изкачва стълбичката към Обетованата земя в бейзбола.

Хоризонтът е пред него. И пред всички останали български спортисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР