Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно

...
Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно
Коментари Харесай

Д-р Йорданка Господинова: Най-добрите лекарства през есента...

Д-р Йорданка Господинова е доктор, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става доста известна с програмата за мъдро намаляване Smart Diet, основана преди три години. Освен бележит доктор с дългогодишна процедура, умел управител в региона на опазването на здравето, тя е магистър по обществена логика на психиката и притежател на голям брой награди за литература.  

- Д-р Господинова, в разгара на есента сме, зимата наближава. Октомври  е месец на промени във времето. На кои артикули е добре да се акцентира в този хубав, само че подъл сезон?

- Така е, октомври слага началото на прехода към по-хладното време, по-късите дни и на биологични промени, увеличаващи желанието за повече храна, което, от своя страна, може да докара до смяна в питателните ни привички.  Но есента е и плодородна на потребни артикули, чиято цветова палитра е също толкоз красива като нея самата. Ако заложим на сезонните артикули, които ни подарява този пъстър сезон, сигурно няма да сгрешим. Важно е да задоволим потребността на организма от хранителни артикули от всички групи и да му осигурим сезонни зеленчуци, плодове, ядки, протеини и витамини. 



- Какви са провокациите пред здравословното хранене през есенно-зимния сезон?

- През есента и зимата сме склонни да бъдем по-малко дейни двигателно. Денят е по-къс, на открито е студено и рискът от дехидратация на организма се усилва.  Много постоянно в този интервал хората търсят по този начин наречените „ удобни храни “, като кроасани, кексове, парещ шоколад, бонбони, баници, тиквеници и така нататък, с цел да си обезпечат чувството за прочувствена задоволеност, топлота и с цел да покачат настроението си. Това са нездравословни храни, които 

неизбежно водят до неподходящи последствия върху здравето и усилват риска от затлъстяване.  

Има доктрина, съгласно която сезонът въздейства на салдото на някои от хормоните, които управляват глада и апетита, като  глюкокортикоиди, грелин и лептин. Слънчевата светлина към този момент е доста по-малко, което провокира нараствания банкет на въглехидрати, подпомагащи освобождението на серотонин, което, от своя страна, усъвършенства изкуствено настроението. Така, обезщетително през есенно-зимния сезон, с цел да си осигурим повече серотонин, който през летните месеци получаваме по натурален път от слънчевата светлина, ние започваме да търсим източниците му в удобните и бързодостъпни храни. Този феномен е доста по-засилен при хората, склонни към сезонна меланхолия, нараснала тревога и подложени на повече стрес. Един от методите да се оправим с тези опасности  е да направляваме и понижим доста приема на „ удобните храни “ и да увеличим приема на сезонните потребни артикули. 

- На пазарите обаче има обилие от потребни артикули в този сезон. Кои са за предпочитане?

- Да, за благополучие, е по този начин! За предпочитане са всички артикули, с които ни е дарила златната есен, като тиква, круши, грозде,  карфиол, цвекло, ябълка, киви, нар, спанак, орехи, бадеми, лешници, дюли, картофи, моркови, зеле, грах, лук, кестени, мушмули, хрян, праз, ряпа, гъби. Всички продукти, присъщи за сезона, са потребни и нужни на организма ни, с цел да се приготви той за зимния интервал и да се ресурси с  полезни субстанции до настъпването на пролетта. 

- По какъв метод тези артикули ни вършат по-здрави в разгара на вирусите и епидемиите? 

- Хрянът да вземем за пример надминава даже лимона по наличие на витамин С.  Кивито е наричано още витаминозна бомба, тъй като е богато, с изключение на на витамин С, и на витамините Б1 и витамин А. 

Гроздето ни обезпечава антиоксиданти и съдържа високи равнища на цинк и магнезий 

В лимоните се съдържа фолиева киселина, както и доста от витамините от Б групата. Празът ни обезпечава магнезий, мед, калций. Ябълките са богати на витамин С, само че и на фибри, а крушите са източник на фолиева киселина, а и съдържат естествени антихистамини. Тиквата съдържа витамините  C, B1, B2, Т, А, PP, а също така калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, натрий и така нататък Спанакът е богат на омега-3 мастни киселини и селен. На какъвто и сезонен артикул да заложим, няма да сгрешим. 

- Как да ги комбинираме, с цел да имаме благосъстояние от витамини и многообразие?

- Ако следваме правилото на сезонното и потребно хранене, можем да измислим безчет комбинации, които да ни обезпечат разнороден банкет на витамини и минерали, нужни на организма ни през есенно-зимния сезон. Важно е на трапезата ни да участват, с изключение на плодове и зеленчуци, също по този начин потребни питиета като чайовете. Не бива да забравяме и приема на протеини - меса, яйца, сирене, риба. 

- Сега е сезонът на дюлите. Какво би трябвало да знаем за този приказен плод? Как да го използваме?

- Дюлята е характерен плод. От доста хора той се асоциира в действителност  с носталгичен спомен за топла стая и приятното чувство, което може да ти донесат чаша чай и комат благоуханен плод. За други пък не е с толкоз прелестен усет. Въпрос на самостоятелни желания. Но за тези, които обичат аромата и усета му, имам положителни вести. Той е съвършеният есенен плод, съдържащ доста диетични фибри, ускоряващи храносмилането и съдържа по-малко от 100 калории на 100 грама. Той е превъзходен източник на витамин С и мед, желязо, магнезий, калий, което го прави незаместим стимулатор на положителния имунитет. 

- За какво е потребна райската ябълка?

- Райската ябълка съдържа витамини A и C, както и огромно количество фибри. Освен това обезпечава на организма и малко количество манган, който е значим за метаболизма, вярното асимилиране на мазнините и протеините. Зимната ябълка също е изключително потребен плод, с отлична централизация на фибри, съдържа също флавоноиди, витамини и магнезий, под​помагащи регенерацията на клетките 

- В природата изобилстват сега шипките, глогът, трънките, боровинките. Как и защо да ги използваме?

- Добре узрелите плодове на трънката можем да наберем през октомври или ноември, след което да ги изсушим на сянка, а след това цяла зима да пием потребен чай. Шипката неслучайно е наречена българското годжи бери. Тя е богата на витамин С, Р и К. 

Отварата от шипка е чудесно средство за профилактика на заболявания 

Глогът е билка, която усъвършенства работата на коронарните артерии и доставя организма с О2. Плодовете му са богати на захари, минерални соли, пектин, органични киселини, витамини, ензими и други. Шипката, глогът, трънката, боровинките са превъзходен източник на потребни субстанции и могат да се употребяват безкрайно през целия есенно-зимен интервал. 

- И въпреки всичко българинът си обича националната кухня, изключително в застудяващия сезон. Гозбите са вкусни, само че не всеки път потребни. Как да ги комбинираме? Можем ли да реализираме уравновесено хранене с типично наши храни?

- Можем, несъмнено. Ако планираме продуктите авансово, не прекаляваме с количествата и не се храним прочувствено, а осъзнато, може да комбинираме ястията по метод, който да ни обезпечи салдото, нужен на организма, с цел да действа обикновено. Можем да вземем за пример да създадем обичайния тиквеник със вид сладка тиква и да не прибавяме захар или да използваме меда като опция на бялата захар. Вместо кекс може да предпочетем здравословна опция на десерт с кисело мляко и сезонен плод. Ако хапваме зрял фасул или грах, може да не ги ядем с самун. Има безчет разновидности, в случай че човек си сложи за цел да се храни здравословно. 

- И за край по традиция ​- три пожелания за есенно-зимния сезон...

- Живеем във времена на комплицирани промени. Важно е да се съхраним здрави и мощни, с цел да се приспособяваме допустимо най-безболезнено към актуалните провокации. Затова поисквам на всички през есенно-зимния сезон да са  осъзнати и да открият в себе си ресурсите, които да им оказват помощ да посрещнат пролетта на 2023 година обнадеждени, актуализирани, спокойни и доста здрави! 

Интервю на Оля Ал-Ахмед

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР