Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация коментира в предаването

...
Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация коментира в предаването
Коментари Харесай

Станимир Хасърджиев: Политиците си залагат капан с мораториума за лекарствата

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация разяснява в предаването " Нещо повече " казуса с паралелния експорт на медикаменти.

От организацията считат да сезират президента поради възбраната НЗОК да заплаща нови медикаменти през 2018-а година.

Много се надявам президентът да наложи несъгласие, сподели доктор Хасърджиев.

Мораториумът  е наказване за пациентите, които биха могли да получат късмет да живеят. Той санкционира тези, които си заплащат здравните вноски. Той не санкционира мошениците. Това е един от методите за източване на Здравната сподели. Мораториумът не взема решение проблеми, а основава още. Течове има и посредством клинични пътеки - с надписване на услуги, които не са осъществени действително. Това са неща, които се знаят и не се изисква намесата на ГСДБОП, с цел да бъдат следени. Те целят да отклонят вниманието от чисто политически гаф.

Решението ще изиграе неприятна смешка на самите политици. Никой не си е разрешавал да забрани на пациентите да се лекуват. Политиците сами си залагат капан. Отлагането на казуса основава нов проблем. Това е кардинален проблем с дълготрайни последици, сподели още Станимир Хасърджиев.

Нито Комплексният онкологичен център, нито Многопрофилната болница в Шумен имат връзка с разкритата скица за злоупотреби с медикаменти за онкоболните. Това обявиха през днешния ден за Радио Шумен шефовете на двете лечебни заведения.

В петък Министерство на вътрешните работи и прокуратурата излязоха с информация, че е разкрита незаконна група за успореден експорт на медикаменти от България в страни от Европейски Съюз. Акцията против данъчните закононарушения и прането на пари е извършена на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. 

Още по тематиката чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР