Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз, коментира исканата

...
Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз, коментира исканата
Коментари Харесай

Брънзалов иска документи, а не приказки за реформата с личните лекари

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз, разяснява желаната от ръководещите промяна в опазването на здравето . Тя бе показана от ръководителя на Комисията по опазване на здравето доктор Антон Тонев от " Продължаваме промяната " преди няколко седмици и се отнася за извънболничната помощ и кадровата рецесия при лекари, основно при персоналните лекари.

" Освен приказки, чух три разнообразни тези. Няма да има пациентски листи и ще се обръщат към всеки един, всички джипита имат тази компетентност, втората - ще има листи за детското опазване на здравето. И трето - по време на среща с Антон Тонев бе казано, че всички пациенти, за които се заплащат действия, имунизации, профилактика - ще останат в пациентските листи на персоналните лекари и всички остри случаи след привършване на работното време на лекаря ще се насочват към различен експерт или Спешна помощ ", сподели пред Българска национална телевизия доктор Николай Брънзалов.

Редно е да пояснявам документ, до този миг с изключение на думи... и също е значимо това кой застава зад тази теза. Само Тонев ли застава. Колко от ръководещата коалиция, от тези партии?, попита риторични той. Има срещи, в действителност, само че въз основата на какво ще стъпим, на приказки, уточни още Брънзалов.

Той разяснява кадровия недостиг в системата по отношение на демографския срив в страната: Каквато и промяна да създадат - би трябвало да имат кадровия запас , джипитата са намалели на половина от преди 20 година, когато е почнала промяната, популацията на България не е намаляло на половина. С два пъти по-малко контингент би трябвало да обслужваме - същото количество неосигурени лица, разясни експертът.

До този миг нито едно държавно управление не обърна внимание какво се прави, а е огромен запас. Има контингент, на който се заплащат здравно-осигурителни вноски, посочи още Брънзалов. За него неналичието на фрагменти при персоналните лекари идва от неналичието на кариерно развиване, административна тежест.

Джипитата вземат към 40% от капитацията, Антон Тонев я отстранява и средствата ще се пренасочат към прегледи, които не са включени като в допълнение възнаграждение за действия от всички общопрактикуващи лекари в страната. Получава се сума от 7 млн.лв. - на какъв брой ще се реализира прегледът на здравно обезпечаваното лице в друга процедура, сложи и този въпрос Николай Брънзалов. До този миг лекарският труд не е оценен какъв брой коства - в случай че е 20 лева до 20-30 млн. лева прегледът, какъв би трябвало да е бюджетът, пита риторично той.

За него е безумство също - че не са пипани потребителските такси от 2.90 лева Този въпрос би трябвало да се реши в Народното събрание, въпреки да не е най-важният сега, изясни доктор Брънзалов.

По още една тематика - Спешна помощ, зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов разяснява, че пренасочването няма да стане елементарно, а " политиците обичат да се упражняват върху системата ".

В клиничните пътеки няма упомената една стотинка за лекарски труд, заключи той по тематиката заплати в системата. За коронавирус добавката Брънзалов сподели, че има средства, които ще се пренасочат към болничната помощ.
 Брънзалов: Осъзнато или неосъзнато изтезаваме здравната система
Брънзалов: Осъзнато или неосъзнато изтезаваме здравната система

Той се надява новият проект на държавното управление да е верен критерий
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР