Д-р Мариета Караджова придобива специалност “Неврология през 2004 г., а

...
Д-р Мариета Караджова придобива специалност “Неврология през 2004 г., а
Коментари Харесай

Д-р Мариета Караджова, д.м.: Аномалии в подреждането на зъбите водят до сколиоза

Д-р Мариета Караджова придобива компетентност “Неврология ” през 2004 година, а през 2008 година пази дисертация за мануалната терапия при болежка в кръста. Специализирала е в региона на невропатната болежка в университета La Sapienza в Рим (Италия).

От 2018 година има и тапия по постурология, също от Рим, и Европейски документ по постурология от Университета “Жан Моне ” в Брюксел (Белгия).

Председател е на Българското сдружение по мануална медицина на вертеброгенните болести, секретар е на Европейското научно сдружение по мануална медицина (ESSOMM) и зам.-председател на Българската асоциация по постурология. 

Д-р Мариета Караджова е основен помощник е към Катедрата по неврология на Медицински университет – София. Практикува мануална медицина от 2001 година, а от 2003 година образова в теорията и практиката на мануалната медицина лекари-специалисти по неврология, физикална и рехабилитационна медицина. 

- Д-р Караджова, по какъв начин се насочихте към практикуването на маниуалната медицина?

- Бях специализант първа година по неврология, платено образование. На процедура, майка ми плащаше специализацията, а аз работех като педиатър в с. Лозен. Но по този начин се получи, че майка ми към този момент не беше в положение да ми заплаща.

Трябваше да предпочитам дали да продължа да специализирам, или да стана общопрактикуващ доктор в Лозен. Тогава оповестиха докторантура по мануална медицина, завоювах състезанието, с помощта на което можах да си продължа специализацията по неврология. Дотогава даже не знаех, че съществува кабинет по мануална медицина в Клиниката по неврология на Александровска болница. 

Когато влязох вътре, видях по какъв начин един пациент с болки в кръста, като се навеждаше, му оставаха 30 см до пода. А откакто му направиха операцията, към този момент можеше да допира пода с пръсти. Дотогава не бях виждала някое хапче или система да има подобен незабавен резултат. Това доста ме впечатли. Веднага се включих в курса по мануална медицина и след това започнах да си пиша дисертацията. 

- Какво съставлява мануалната медицина и за какво се посветихте на нея?

- Мануалната медицина включва мануална диагностика и мануална терапия. Хората нормално схващат под мануална терапия – „ наместването “ на гръбнака и на ставите, което в мануалната медицина назоваваме мануална операция. Всъщност, мануалната терапия включва всички техники, които се извършват с ръце, включително и масажа.

Самата мануална операция „ с изпукване “ би трябвало да се ползва единствено от лекари по мануална медицина, особено подготвени за това. Документ на медицинските експерти в Европейския съюз регламентира мануалната медицина като област за спомагателна подготовка на лекари по специалностите неврология, ортопедия, травматология, физикална и рехабилитационна медицина, ревматология, неврохирургия и обща медицина. Обучението включва 300 образователни часа доктрина и процедура, след което се поставя изпит за дееспособност. 

Мануалната медицина включва в себе си с изключение на терапия и диагностика. Терапията се извършва в точното място, от което произлиза болката. Почти винаги болката се усеща в регион, от който не произлиза

Ако казусът е на някакво равнище в гръбнака, болката се усеща малко по-ниско в тялото. При диагностиката търсим съответното равнище на гръбнака, от което произлиза болката, и лечението е ориентирана единствено на това равнище. Защото останалите равнища, които не са наранени от дисфункция, не трябва да бъдат преразтягани. Ако болката е в кръста, не е добре да лекуваме на сляпо целия лумбален отдел на гръбначния дирек.   

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР