Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.

...
Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.
Коментари Харесай

Съветите на кардиолога: И сърцето обича кафето

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.

Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес:

 
Дозата прави от едно вещество лекарство или отрова Черният балсам може да подвига кръвното, само че и да го смъква
 

Когато някой ме попита дали кафето е нездравословно, постоянно се сещам за остарелия медицински анекдот, в който докторът не разрешава на пациента да пуши. " Ама аз не пуша... ", дава отговор пациентът. " Тогава няма да пиеш! " " Ама аз и не пия... " Накрая фрустрираният доктор пита: " Картофи обичаш ли? " Пациентът най-накрая дава отговор позитивно и лекарят му подрежда злорадо: " Е, няма да ги ядеш! "

Може би психолозите и антрополозите ще се оправят по-добре от мен с обяснението на това за какво ни е по този начин втълпено, че всички приятни неща са нездравословни и лекарите безусловно би трябвало да ни ги не разрешават. Аз не зная отговора на този въпрос. Затова бързам с положителната вест, че кафето не е нездравословно. Поне не в нормалните дози, в които се използва.
 Би било тъпо да подхождаме към него с скрупули
в случай, че тази напитка се отличава с благосъстояние и многообразие на сортове и аромати, надвишаващи по брой даже тези на виното.

По принцип, когато приказваме за нездравословни привички, постоянно би трябвало да си даваме сметка, че веществата, които поемаме, рядко са проблем сами по себе си. Дозата е това, което дефинира едно вещество като лекарство или като отрова. В случая с кафето отровната му доза е към 50-100 чаши, според от типа и метода на подготвяне. Обичайните дози, върху които са правени множеството изследвания за здравословните му резултати, са към 4-8 чаши на ден.

Всеки знае, че главното интензивно вещество в кафето е кофеинът. Той съставлява елементарно разтворим в топла вода алкалоид, който доста бързо се усвоява от организма и с огромен триумф прониква във всички органи. Преработва се в черния дроб, където към 84% от поетия кофеин се трансформират в параксантин. Той самичък по себе си също има кофеиноподобен резултат, само че доста по-слаб.  

Теоброминът съставлява 12% от кофеиновите метаболити. Името му може да ви звучи познато, защото това е веществото, на което се дължат главните свойства на шоколада. То има
 съдоразширяващ резултат - изключително във връзка с коронарните артерии
леко форсира сърдечната периодичност и едва намалява кръвното налягане. За теофилина остават единствено 4%, което е тъпо, защото той има удобни резултати върху дихателната система. Вероятно тези данни са дали съображение за схващането, че кафето е потребно за пациентите с астма. За страдание, количеството теофилин, което се получава в човешкия организъм при потреблението на кафе, е прекомерно малко, с цел да чакаме изразен лечебен резултат. Намерих единствено едно изследване по въпроса, което също не открива важен резултат на кафето за възстановяване на положението при астма.

Но дано се спрем по-подробно на самия кофеин. Основните му резултати са повишение възприятието на жизненост, изостряне на вниманието, възстановяване на концентрацията, на спортните достижения, усъвършенстване на изгарянето на мазнините, ускорение на сърдечната активност и общо тонизиране на организма. Но също така съществуват изследвания, доказващи, че кафето
 повишава стойностите на " положителния холестерол "
усъвършенства кислородната консумация на тъканите, намалява риска от развиването на редица болести, сред които чернодробна цироза, болест на Паркинсон и вид 2 диабет. Изследване от 2014 година разкрива, че използването на 4 чаши кафе на ден понижава систематизирания риск от гибел с към 16%.

От друга страна, кафето може да докара до сърцетуптене, до утежняване на положението при тревожни разстройства, по-голям риск от остеопороза при дами след менопауза, също по този начин да докара до гастроезофагеален рефлукс - така наречен " киселини ". Противоречиви са данните за това дали е безвредна използването на кафе по време на бременност.

Всичко дотук звучи прегледно и ясно. Първият препъникамък идва от събитието, че към кофеина се развива приемливост. Това значи, че той демонстрира всичките си непосредствени резултати при първична приложимост, само че с времето от тях остава съвсем единствено ободряването и протективните му свойства във връзка с заболяванията. За разлика от класическите опиати, при кофеина тази приемливост не може да се преодолее с повишаване на дозата. Сиреч,
 ако не получим нужния резултат от три чаши кафе, няма да го получим и от шест
Единственият метод да се възползваме още веднъж от цялостния набор изгоди е да спрем приема на кафе за към седмица, през което време ще бъдем сънливи, зли и раздразнителни, а евентуално няма да ни се размине и леко главоболие. Май по-добре да не го вършим.

Другото събитие, с което би трябвало да се съобразим, когато разсъждаваме за изгодите от кафето, е неговият необикновен метаболизъм. На света съществуват 3 типа хора: мудни, междинни и бързи метаболизатори на кофеин. Има и една дребна група от под 2% от популацията, които са свръхбързи метаболизатори. Колкото по на север отиваме, толкоз е по-голям делът на бързите метаболизатори. Съответно, на юг, в това число в България, техният дял доста понижава.

Това много затруднява изследванията, тъй като се оказва, че има огромно значение дали тази разлика е регистрирана. Повечето представени нагоре изгоди в действителност се отнасят за бързите и до известна степен за междинните метаболизатори на кофеин. Бавните метаболизатори обират най-вече негативите. Пример за това е изследване от 2006 година в Канада, което демонстрира по-високо равнище на инфарктите при мудни метаболизатори на кофеин, които пият постоянно кафе. Що се отнася до свръхбързите - на тях кафето изначално не им въздейства.

Между другото, съществуват способи да ускорим метаболизма на кафето. Производството на ензима, виновен за това, се поддава на въздействие. Съществуват голям брой субстанции, които го подтикват. Най-достъпните и необятно публикувани от тях се намират в кръстоцветните зеленчуци: зеле, карфиол, броколи, синап и прочие Забавен факт е, че тютюнопушенето също е един от методите да ускорим метаболизма на кофеина, освен това със забележителните 45%. Ако сте се чудили
 защо утринното кафе по този начин си върви с цигара
ето ви научно пояснение. С това, несъмнено, напълно не желая да ви насърчавам да пушите. Давам образец за това какъв брой странни и разнопосочни могат да бъдат резултатите на другите субстанции върху човешкия организъм.

Завръщайки се при започване на тази тематика, в случай че ме попитате да пиете ли кафе, ще ви отговоря: " Да, пийте си го, без да прекалявате. ". Не го правете по време на бременност и кърмене. Внимавайте, в случай че страдате от обезпокоително разстройство - може да утежни признаците. Ако имате остеопороза, лекувайте я настрана, само че няма смисъл да спирате кафето.

Често съм водил диалози за кафето и артериалната хипертония. Съществува не напълно лишеното от съображение поверие, че кафето подвига кръвното. Това по едно и също време е правилно и не е правилно. Действително, незабавно след поемането на кофеина, кръвното налягане може леко да се увеличи. Но то
 има резултат и на диуретик
освен това с очебийно свойство да покачва излъчването на натрия с урината. Това от своя страна води до сваляне на кръвното налягане. Така че, даже да страдате от артериална хипертония, няма потребност ненужно да се въздържате от кафе. Проверете по какъв начин ви работи и при положение, че не ви се отразява зле, не го спирайте.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР